APMM tingkatkan langkah keselamatan untuk penumpang feri di Labuan

APMM tingkatkan langkah keselamatan untuk penumpang feri di Labuan

LABUAN ,. Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Labuan meningkatkan langkah keselamatan di dalam feri penumpang laluan pulau bebas cukai ini ke tanah besar Sabah.

Pengarah Zon Maritim APMM Labuan Kapten Nudin Jusoh berkata antara langkah itu ialah pemeriksaan ketat terhadap peralatan dan jaket keselamatan serta tayangan video mengenai kaedah keselamatan untuk penumpang feri.

“Walaupun perjalanan dari Labuan ke jeti Jesselton, Kota Kinabalu mengambil masa kira-kira dua jam dengan feri ekspres, kita tidak tahu apa akan berlaku semasa dalam perjalanan.

“Penumpang mesti tahu apa yang perlu dilakukan jika berlaku kecemasan di laut, justeru penumpang harus faham sepenuhnya teknik pemindahan ketika kecemasan dan tip keselamatan penumpang,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas menyampaikan video tip keselamatan untuk penumpang, kepada Pengarah Eksekutif LDA (Holdings) Sdn Bhd Mohammad Ridzuan Ibrahim di Terminal Feri Antarabangsa Labuan di sini semalam.

Nudin berkata sebanyak 12 kes kesalahan berkaitan maritim direkodkan setakat ini, dan pemeriksaan terhadap semua jenis kapal akan diteruskan.

Beliau turut menggesa pengendali feri dan bot penumpang supaya sentiasa meningkatkan kecekapan kru.

Sementara itu, Mohammad Ridzuan berkata syarikat pengurusan Terminal Feri Antarabangsa Labuan itu sering memastikan ciri-ciri keselamatan di feri ekspres dan bot penumpang dalam keadaan baik dan dijaga oleh pengendali yang beroperasi di terminal.

“Kami selalu mengadakan pemeriksaan ke atas feri ekspres dan bot penumpang kerana aspek keselamatan terhadap penumpang adalah keutamaan kami,” katanya.

Penolong Pengarah Kanan Jabatan Laut Malaysia Labuan Nur Muhammad Subri berkata pihaknya sering mengadakan sesi libat urus mengenai langkah keselamatan dengan pelbagai agensi kerajaan berkaitan.

“Kami juga menjalankan pemantauan dan pemeriksaan mengenai kaedah keselamatan ke atas kapal penumpang dengan kerjasama APMM,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )