Bajet 2023: RM2.55 bilion untuk projek luar bandar termasuk jalan desa

Bajet 2023: RM2.55 bilion untuk projek luar bandar termasuk jalan desa

KUALA LUMPUR,. Penambahbaikan kemudahan infrastruktur di luar bandar untuk kesejahteraan rakyat dengan tumpuan di kawasan Sabah dan Sarawak, diteruskan menerusi peruntukan RM2.55 bilion dalam Bajet 2023, menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata peruntukan itu merangkumi projek jalan luar bandar dan jalan penghubungan desa bernilai RM1.5 bilion yang memberi manfaat kepada 110,000 penduduk antaranya di Kampung Orang Asli Bawong Kuala Kangsar ke Rancangan Penempatan Semula Kemar, Perak.

Selain itu, beliau berkata dana RM472 juta disediakan bagi projek Bekalan Elektrik Luar Bandar yang memanfaatkan penghuni di 2,100 rumah.

“Sebanyak RM381 juta disediakan bagi projek Bekalan Air Luar Bandar dan Bekalan Air Alternatif yang memberi manfaat kepada penghuni di 4,800 rumah antaranya di Ladang RISDA Palong di Jempol, Negeri Sembilan.

“Bagi projek lampu jalan kampung melalui pemasangan baharu 6,800 unit lampu dan penyelenggaraan, sebanyak RM123 juta disediakan selain dana RM54 juta bagi kerja-kerja awal membina dan menggantikan 85 jambatan uzur serta tidak selamat,” katanya ketika membentangkan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 di Dewan Rakyat hari ini.

Tengku Zafrul turut mengumumkan jumlah Pemberian Penyelenggaraan Jalan Negeri (MARRIS) ditingkatkan kepada RM5.2 bilion dan skop MARRIS diperluas bagi kerja penyelenggaraan jalan pertanian negeri di bawah seliaan lembaga kemajuan pertanian.

Beliau berkata kerajaan negeri juga dibenarkan menggunakan peruntukan MARRIS bagi membaiki dan menggantikan jalan, jambatan dan longkang yang rosak akibat banjir selain menggunakan sehingga 20 peratus dana MARRIS untuk penyelenggaraan luar skop.

Bagi inisiatif Bank Bergerak, Tengku Zafrul berkata peruntukan RM11 juta disediakan bagi mengembangkan inisiatif itu untuk manfaat penduduk pedalaman.

Sementara itu, Tengku Zafrul berkata sebanyak RM3.7 bilion turut disediakan bagi melaksanakan projek kecil dan sederhana di seluruh negara.

“Ini termasuk RM500 juta dikhususkan kepada kontraktor kelas G1 hingga G4 untuk melaksanakan penyelenggaraan jalan Persekutuan, titi dan jambatan kecil, rumah ibadat serta infrastruktur rosak akibat banjir.

“Kerajaan akan menyediakan pembiayaan jangka pendek kepada kontraktor Bumiputera yang terlibat dalam bidang elektrikal dan pembinaan melalui Skim Pembiayaan Kontrak Ekspres (SPIKE) dengan peruntukan RM20 juta,” katanya.

Menurut Tengku Zafrul, kerajaan juga akan melaksanakan inisiatif Kontraktornita bagi menyokong penyertaan lebih ramai kontraktor wanita Bumiputera dengan sebanyak RM50 juta nilai projek kecil akan dikhususkan kepada kontraktor wanita kelas G1 hingga G4.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )