Belanjawan 2020: KHM harap hoki tidak dipinggirkan

Belanjawan 2020: KHM harap hoki tidak dipinggirkan

KUALA LUMPUR,. Konfederasi Hoki Malaysia (KHM) berharap peruntukan RM299 juta di bawah Belanjawan 2020 bagi Program Sukan untuk Semua dapat turut disalurkan dalam program pembangunan sukan hoki negara.

Presiden KHM Datuk Seri Subahan Kamal berkata beliau akan mengadakan perjumpaan dengan Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Ahmad Shapawi Ismail dalam tempoh terdekat bagi mengetahui mengenai perincian peruntukan berkenaan.

“Kita perlu ingat (sesuatu) sukan itu akan berjaya sekiranya ada program pembangunan baik di peringkat akar umbi,” katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis minum petang skuad hoki kebangsaan bersama Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara, di sini, hari ini.

Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah turut berkenan berangkat ke majlis itu.

Dalam pada itu, Subahan yang juga Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), menyifatkan peruntukan tambahan RM30 juta kepada Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) mampu memperkasakan lagi program pembangunan bola sepak sedia ada di peringkat akar umbi.

“Dengan adanya peruntukan tambahan ini, saya yakin banyak program pembangunan di peringkat akar umbi dapat dilaksana dengan terperinci dan baik untuk sukan bola sepak negara,” kata Subahan yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Teknikal NFDP.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng ketika membentangkan Belanjawan 2020 di Dewan Rakyat hari ini, mengumumkan RM299 juta akan diperuntukkan untuk melaksana Program Sukan Untuk Semua termasuk memulih dan menaik taraf kemudahan sukan, termasuk kompleks belia dan sukan serta kompleks sukan komuniti seluruh negara.

Beliau turut memaklumkan peruntukan sebanyak RM45 juta akan turut disalurkan kepada NFDP berbanding peruntukan RM15 juta dalam Belanjawan 2019.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This