COVID-19: Individu tidak bergejala juga boleh menyebarkan virus – Kajian

COVID-19: Individu tidak bergejala juga boleh menyebarkan virus – Kajian

WASHINGTON,. Individu yang dijangkiti COVID-19 didapati membawa paras patogen sama dalam hidung, tekak dan paru-paru sama ada mereka ada gejala atau tidak.

Dapatan itu adalah hasil kajian terbaru oleh sekumpulan penyelidik di Korea Selatan semalam.

Kajian itu diterbitkan dalam JAMA Internal Medicine adalah bukti biologi penting untuk menyokong idea bahawa pembawa tanpa gejala boleh menyebarkan COVID-19.

Sehingga sekarang, pakar bergantung kepada data bahawa penyebaran tanpa gejala ketika orang dijangkiti virus itu tanpa bersentuhan dengan pembawa yang diketahui.

Sekumpulan penyelidik yang diketuai oleh Lee Seungjae di Kolej Universiti Perubatan Soonchunh yang melakukan analisis calitan yang diambil antara 6 Mac dan 26 Mac membabitkan 303 individu yang diasingkan di sebuah pusat di Cheonan, disusuli wabak dalam kalangan kumpulan orang agama di bandar lain.

Mereka dalam kalangan umur antara 22 hingga 33 dan dua pertiga adalah wanita. Daripada jumlah itu, 193 individu ada gejala dan 110 tidak bergejala.

Dalam kalangan mereka yang pada mulanya tidak bergejala, 89 individu tidak pernah menunjukkan gejala langsung, mewakili kira-kira 30 peratus jumlah itu.

Penemuan itu membantu memberi gambaran mengenai seberapa banyak bahagian orang yang dijangkiti benar-benar tidak bergejala dan bukan sekadar pra gejala, yang menjadi kekeliruan.

Semua diambil sampel secara berkala selepas hari kelapan diasingkan dan sampel kembali dengan nilai yang setara dari bahan genetik virus dari saluran udara atas dan bawah.

Penulis mencatatkan penemuan mereka sebagai ‘tawaran biologi masuk akal’ untuk laporan tanpa gejala.

Namun, mereka menambah bahawa kajian mereka hanya melihat jumlah bahan genetik virus yang ada dan tidak cuba mengikut subjek untuk menyaksikan adakah ia berubah kepada penyebaran virus berjangkit. – AFP

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )