Dakwaan syarikat Malaysia terlibat pembakaran terbuka satu tuduhan serius – Teresa Kok

Dakwaan syarikat Malaysia terlibat pembakaran terbuka satu tuduhan serius – Teresa Kok

KUALA LUMPUR,. Menteri Industri Utama Teresa Kok Suh Sim telah menyatakan kebimbangan mengenai penyitaan tanah milik anak syarikat empat syarikat perladangan kelapa sawit utama milik Malaysia di Indonesia berikutan kebakaran yang dikatakan berpunca daripada lanang itu menyebabkan jerebu di rantau ini.

Dalam kenyataan pada Jumaat, Kok berkata kenyataan pihak berkuasa Indonesia mengenai perkara itu adalah ‘tuduhan serius’.

Beliau berkata empat syarikat yang dinamakan – Ladang Sime Darby, IOI Corporation, TDM dan Kuala Lumpur Kepong – adalah antara syarikat penanaman kelapa sawit yang paling dihormati.

Syarikat-syarikat ini, katanya, telah menetapkan dan mengamalkan amalan penanaman lestari yang disahkan sama ada melalui Minyak Sawit Mampan Malaysia, Meja Bulat mengenai Minyak Sawit Mampan, Kelestarian Antarabangsa dan Persijilan Karbon atau gabungan sistem pensijilan itu.

“Mereka yang akrab dengan industri ini akan menjamin bahawa tindakan pembakaran terbuka seperti tuduhan terkini akan mengakibatkan pemberhentian status persijilan mereka bukan sahaja di Indonesia tetapi sepanjang operasi mereka, termasuk di Malaysia.

“Tindakan sedemikian akan menjadi tidak produktif terhadap status perniagaan mereka,” kata Kok, sambil menambah beliau akan berbincang dengan rakan sejawatannya dari Indonesia dan berharap dapat menyelesaikan masalah ini dengan cepat dan mesra.

Beliau berkata empat syarikat berkenaan juga berjanji untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia untuk memperbetulkan dakwaan tersebut dan membetulkan keadaan dengan segera.

“Tindakan sedemikian juga sangat tidak masuk akal kerana saya tetap bimbang bahawa tuduhan itu akan digunakan oleh aktivis anti-kelapa sawit dan Indonesia dan Malaysia sebagai pengeluar minyak sawit utama boleh berakhir sebagai pihak yang kalah,” katanya.

Menteri Alam Sekitar Indonesia, Siti Nurbaya Bakar dilaporkan mengatakan bahawa sekurang-kurangnya empat syarikat minyak kelapa sawit yang tanahnya telah disita adalah sekumpulan anak syarikat Malaysia.

Syarikat itu ialah Sime Indo Agro yang berpusat di Kalimantan Barat, iaitu unit Sime Darby Plantation, dan Sukses Karya Sawit, unit IOI Corporation.

Lainnnya ialah TDM Bhd Rafi Kamajaya Abadi dan Adei Plantation and Industry yang berpangkalan di Riau, unit Kuala Lumpur Kepong Group.

Bagaimanapun, Kok berkata beliau tidak dapat memberi ulasan mengenai siasatan dan laporan oleh Indonesia sehingga pegawai kementeriannya mempunyai akses penuh kepada laporan siasatan itu.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )