Darell ulangi sokongan Malaysia terhadap BRI di Davos

Darell ulangi sokongan Malaysia terhadap BRI di Davos

KUALA LUMPUR,. Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Darell Leiking telah mengulangi komitmen kukuh Malaysia terhadap Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) pada Mesyuarat Tahunan Forum Ekonomi Dunia (WEF) 2020 di Davos, Switzerland.

Bercakap pada Forum Jalur dan Laluan Keempat Davos, beliau turut menekankan kepentingan BRI dalam usaha mempertingkat kerjasama dan kesejahteraan semua negara terbabit, khususnya di rantau berkenaan, demikian menurut kenyataan kementerian itu hari ini.

Darell mewakili Malaysia pada acara WEF selama empat hari bermula 21 Januari lepas dan turut mengadakan pertemuan dengan Ketua Rantau Asia Pasifik dan Anggota Jawatankuasa Eksekutif WEF, Justin Wood.

Para pertemuan itu, kedua-dua pemimpin membincangkan peluang serta kerjasama yang boleh ditawarkan WEF kepada Malaysia, termasuk sokongan ke atas peranan Kuala Lumpur selaku tuan rumah Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) 2020.

Selain itu pada forum tersebut, Darell turut menemui dan membincangkan isu perdagangan dua hala dan pelaburan dengan rakan sejawat beliau dari Switzerland, Turki serta Palestin.

Darell turut menemui wakil utama pelbagai syarikat multinasional seperti ABB Switzerland, Dassault Systemes, DP World, Standard Chartered, Novartis, Tyson Food, Airbus, Festo AG, Jumeirah Group dan Yidu Cloud bagi membincangkan aktiviti perniagaan yang berpotensi untuk dijalankan di Malaysia.

Tema WEF 2020 adalah “Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World” (Pihak Berkepentingan Bagi Dunia Kohesif dan Mapan).

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This