Filipina berhadapan wabak polio susulan ibu bapa enggan vaksin anak

MANILA,. Filipina berisiko berhadapan lebih banyak kes polio kecuali ia meningkatkan usaha memberikan vaksin kepada kanak-kanak di bawah usia lima tahun, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam.

Negara itu kini berhadapan penularan penyakit berjangkit.

Penularan meluas polio akan menjejaskan usaha global untuk membasmi penyakit menyebabkan lumpuh itu, yang kekal menjadi wabak di tiga negara sahaja iaitu Afghanistan, Nigeria dan Pakistan.

Kes yang sudah disahkan di Filipina disebabkan ketiadaan vaksin polio, berbanding jenis liar virus itu, yang sudah dihapuskan di negara itu hampir dua dekad lalu.

“WHO amat bimbang dengan keadaan itu di Filipina,” kata wakil WHO Filipina, Rabindra Abeyasinghe.

Liputan imunisasi di Filipina bagi vaksin oral polio adalah 66 peratus, tetapi perlu berada pada tahap 95 peratus, kata Abeyasinghe.

Cuma 40 peratus kanak-kanak bawah usia lima tahun menerima suntikan vaksin polio.

“Jika kita memberi vaksin dengan cara biasa diberikan, dan 30 peratus lagi tidak divaksin, kita akan melihat satu lagi penulabaran dalam masa beberapa tahun lagu,” katanya.

Filipina akan melancarkan program imunisasi bulan hadapan akan pada awalnya mensasarkan kanak-kanak di dua wilayah di Mindanao, yang menyaksikan kes pertama polio disahkan minggu lalu dan virus itu dikesan dalam sistem kumbahan.

Kes kedua direkodkan minggu lalu di Laguna, selatan Manila yang terletak kira-kira 1,000 kilometer dari Mindanao. — Reuters

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )