Gangguan air dijangka pulih selepas tiga kali bacaan sifar ton

Gangguan air dijangka pulih selepas tiga kali bacaan sifar ton

KUALA LUMPUR,. Bekalan air di beberapa kawasan di Lembah Klang yang terputus sejak kelmarin memerlukan sekurang-kurangnya empat hari selepas bacaan tahap pencemaran bau pada sifar ton sebelum mula pulih secara berperingkat, kata Air Selangor.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Suhaimi Kamaralzaman berkata ini kerana Loji Rawatan Air (LRA) terjejas hanya akan kembali beroperasi selepas mencatatkan bacaan tahap pencemaran bau pada tahap sifar ton tiga kali berturut-turut.

“Setakat ini, bacaan ialah pada satu ton berbanding tiga ton semalam dan LRA Sungai Selangor Fasa 1,2, 3 dan Rantau Panjang masih belum beroperasi,” katanya pada sidang media di Bangunan Air Selangor di sini semalam.

Beliau berkata pihaknya memandang serius isu pencemaran tersebut kerana telah menyebabkan LRA terbabit henti tugas melebihi 30 jam.

Katanya pencemaran itu menjejaskan 1.2 juta akaun pengguna di 1,292 kawasan di Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak serta Kuala Langat.

“… kita tiada tempoh yang tepat bila gangguan bekalan air ini akan pulih, justeru bantuan bekalan air akan terus diagihkan melalui lori-lori tangki air dan pengguna disarankan mendapatkan bekalan air melalui pili-pili awam dan Pusat Khidmat Setempat (PKS) yang beroperasi 24 jam sehingga bekalan pulih sepenuhnya,” katanya.

Terdahulu, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari semalam berkata sebuah kilang disita dan dikenakan kompaun serta-merta selepas dipercayai melepaskan bahan pelarut ke dalam Sungai Gong yang mengalir ke Sungai Sembah, iaitu antara sungai utama bagi Sungai Selangor.Kelmarin, LRA Rantau Panjang dihenti tugas pada jam 7.15 pagi manakala LRA Sungai Selangor Fasa 1 (SSP1), Fasa 2 (SSP2) dan Fasa 3 (SSP3) pada 9 pagi.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This