Hari mengundi disyor pada Sabtu, elak operasi sekolah terjejas – Radzi

Hari mengundi disyor pada Sabtu, elak operasi sekolah terjejas – Radzi

PUTRAJAYA,. Hari pengundian bagi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) disyor diadakan pada Sabtu supaya pengoperasian sekolah tidak terjejas, kata Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin.

Beliau berkata pelaksanaan hari mengundi pada Sabtu akan memudahkan persiapan semua pihak terutama Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Secara umumnya kita lihat (hari mengundi) pilihan raya dibuat pada hari minggu, kita harap begitulah pada kali ini supaya tidak jejaskan operasi sekolah.

“(Jika) buat hari Sabtu ia akan memudahkan kerana kalau hari Ahad lain pula kerana ada negeri-negeri yang bersekolah pada Ahad,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Le Tour de Langkawi (LTdL) Peringkat Ketiga Putrajaya-Genting Highlands di sini hari ini.

Radzi berkata demikian bagi mengulas pengoperasian sekolah sekiranya tarikh mengundi PRU15 ditetapkan pada hari persekolahan.

SPR sebelum ini menetapkan hari pengundian bagi PRU14 pada Rabu.

Katanya, pihaknya juga akan berbincang dengan SPR mengenai penggunaan sekolah untuk PRU15 dan berharap suruhanjaya itu mengambil maklum perkara berkenaan.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )