Hobi Kumpul Kayu Terbuang Bantu Guru Capai Impian Bina Rumah Idaman

Hobi Kumpul Kayu Terbuang Bantu Guru Capai Impian Bina Rumah Idaman

BACHOK – Pernah digelar ‘gila’ oleh penduduk kampung kerana sering mengumpul kayu-kayu terbuang, Mohd Nazmie Che Mohd Ashari boleh tersenyum lebar apabila ‘bahan terbuang’ itu kini sudah bertukar menjadi sebahagian daripada rumah idaman.

Mohd Nazmie yang berusia 37 tahun berkata minat mengumpul kayu bermula kira-kira 13 tahun lepas sewaktu mula berkhidmat sebagai guru.

“Masa mula-mula kerja dahulu saya beli chainsaw dan letakkan dalam kereta. Apabila pulang dari mengajar saya akan pergi ke kawasan orang tebang pokok atau orang cuci kawasan, mana-mana kayu yang mereka tidak mahu dan tinggalkan yang kebanyakannya adalah kayu tembusu, saya minta izin ambil dan bawa pulang.

“Pada waktu itu ada penduduk kampung yang gelar saya cikgu gila kerana ambil kayu-kayu terbuang bawa balik ke rumah,” katanya ketika ditemui Bernama di kediamannya di Pantai Senok, di sini baru-baru ini.

Bercerita lanjut, guru Bahasa Inggeris Sekolah Menengah Kebangsaan Long Yunus di Bachok itu berkata kayu-kayu yang dikumpulnya itu dijadikan pelbagai barangan seperti kerusi, meja dan permainan kanak-kanak.

“Apabila saya dan isteri mengambil keputusan untuk membina rumah di lokasi ini sekitar tahun 2021, kayu-kayu yang masih ada dalam simpanan digunakan sebagai tambahan kepada kayu-kayu yang dibeli,” katanya.

Mohd Nazmie berkata selain kayu tembusu, rumah dengan konsep tradisional Melayu seluas 1,800 kaki persegi itu turut menggunakan kayu cengal, mersawa, merawan dan akasia.

“Memang dah niat saya dan isteri nak buat rumah dengan konsep tradisional Melayu yang dibina tinggi. Jadi kami setuju 70 peratus rumah ini dibina menggunakan kayu manakala baki 30 peratus daripada batu,” kata bapa kepada tiga cahaya mata itu.

Kegilaan’ Mohd Nazmie tidak hanya kepada mengumpul kayu, biarpun tanpa tidak memiliki sebarang pengalaman atau kemahiran bertukang atau membina rumah, beliau turut bertindak mereka bentuk rumah yang masih dalam proses pembinaan itu.

“Saya cuma tengok daripada buku, majalah dan YouTube. Ketika ini ada dua orang tukang membina rumah ini, selain bertindak mereka bentuk, saya turut membantu dari segi membuat kabinet, pintu, finishing bilik air dan piping.

“Ketika ini rumah ini sudah 80 peratus siap, kerja-kerja pembinaan sedikit tertangguh berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 2021 lalu,” katanya.

Tanpa sebarang ilmu khusus, Mohd Nazmie mengakui puas dapat membina kediaman keluarganya itu biarpun pernah digelar gila, malah hobi itu turut menyaksikan beliau kini memiliki bengkel pertukangan kayu di kediaman ibunya di Bukit Marak.

– BERNAMA

CATEGORIES
Share This