Hospital di Jordan gagal tangani kes COVID-19

Hospital di Jordan gagal tangani kes COVID-19

AMMAN: Pengarah dan empat pegawai lain di sebuah hospital Jordan yang merawat pesakit COVID-19 telah ditahan kelmarin berkaitan dengan kematian di fasiliti itu yang mengalami kehabisan oksigen, menurut sumber kehakiman.

Seorang pendakwa raya memutuskan untuk meletakkan mereka dalam tahanan selama seminggu untuk disoal siasat selepas tujuh pesakit maut pada Sabtu lepas di hospital di Salt, berhampiran dengan bandar utama Amman, kata mereka.

Kemarahan orang awam mengenai kematian itu membawa kepada peletakan jawatan menteri kesihatan Nazir Obeidat.

Raja Abdullah II, yang telah melawat hospital pada Sabtu lepas, mengarahkan pengarahnya Abdel Razak al-Khashman agar turut meletakkan jawatan.

Ketua perkhidmatan kesihatan bagi wilayah di mana Salt terletak pula telah digantung tugasnya sementara menunggu siasatan selesai.

Dalam rakaman video dalam talian, Abdullan yang kelihatan berang menggeleng-gelengkan kepalanya, didengari sebagai memberitahu pengarah hospital: “Bagaimana perkara sebegini boleh berlaku. Perkara sebegini tidak dapat diterima.”

Beratus-ratus orang melakukan rali di luar ketika kunjungan itu untuk menunjukkan rasa marah mereka.

Dua dewan di parlimen Jordan mengadakan sesi tergempar kelmarin mengenai kejadian kematian di hospital Salt dan sebuah suruhanjaya siasatan telah ditubuhkan, seorang sumber di parlimen memberitahu AFP.

Pada petang kelmarin, beratus-ratus orang berkumpul di jalan raya ibu negara di luar sebuah masjid bagi membantah arahan perintah berkurung yang bermula jam 7 petang waktu tempatan.

Jumlah kes harian jangkitan virus di Jordan telah meningkat sejak beberapa minggu lepas, mendesak pihak berkuasa untuk melaksanakan semula sekatan, termasuk satu perintah berkurung sepanjang hari pada Jumaat, hari untuk berehat.

Jordan, yang melancarkan program vaksinasi Covid-19 pada Januari, telah merekodkan lebih 460,000 jangkitan dan lebih 5,200 kematian.

— AFP

CATEGORIES
Share This