Hyundai Ioniq 6 dilancar di Malaysia, kini sedia untuk tempahan

Hyundai Ioniq 6 dilancar di Malaysia, kini sedia untuk tempahan

SHAH ALAM,. Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) secara rasmi melancarkan Hyundai Ioniq 6 di Malaysia. Pemegang tiga anugerah global yang berprestij – Kereta Terbaik Dunia 2023, Kenderaan Elektrik Dunia 2023 Terbaik dan Reka Bentuk Kereta Terbaik Dunia 2023 – sedan elektrik yang diperkemas ini adalah model Ioniq kedua Hyundai.

“Ia (Hyundai Ioniq 6) adalah salah satu daripada beberapa EV di planet ini dengan seni bina 800 volt, membenarkan ia menerima pengecasan DC sehingga 350kW, yang membolehkan masa pengecasan 10 peratus hingga 80 peratus dalam hanya 18 minit. Malah, Ioniq 6 adalah salah satu EV pengecasan terpantas di dunia,” kata pengarah urusan Runcit dan Pengedaran Sime Darby Motors untuk Malaysia Jeffrey Gan.

Ini adalah model EV ketiga Hyundai di Malaysia dan yang paling canggih setakat ini.

Terdapat dua varian Hyundai Ioniq 6 tersedia di Malaysia: Max RWD dan Max AWD, dengan versi tunggal dan dwi-motor. Kedua-duanya mempunyai bateri polimer litium-ion 77.4kW, menawarkan julat WLTP sejauh 614 km (RWD Maks) dan 519 km (AWD Maks). Max AWD mempunyai dua motor elektrik, menghasilkan jumlah kuasa 239kW dan tork 605Nm, memecut dari 0 hingga 100 km/j dalam 5.1 saat.

“Profil fastback dan bentuk melengkung adalah hasil ujian terowong angin yang meluas, sehingga ia mencapai pekali seretan 0.21 yang sangat rendah. Ia bukan sahaja Hyundai paling aerodinamik yang pernah ada – ia adalah salah satu kenderaan paling aerodinamik di dunia yang dijual hari ini,” ulas pengarah urusan HSDM Low Yuan Lung.

Retrofuturisme melalui pencahayaan Parametric Pixel ialah tanda dagangan Ioniq, dilihat dalam pelbagai bahagian kereta seperti lampu kepala dan ekor, lampu brek ketiga yang dipasang pada spoiler belakang dan stereng. Bahagian dalamannya mempunyai reka bentuk ‘mindful cocoon’ dengan dua skrin 12.3 inci yang disambungkan, Android Auto, sambungan Apple CarPlay, pengecasan telefon tanpa wayar, bahan mesra alam dan pencahayaan ambien pelbagai warna.

Ciri keselamatan termasuk penarafan Euro NCAP lima bintang, tujuh beg udara (termasuk beg udara tengah hadapan), dan suite keselamatan aktif Hyundai SmartSense. Selain itu, Remote Smart Parking Assist membolehkan pergerakan mudah di tempat letak kereta yang sempit.

Ioniq 6 tersebut turut memperkenalkan Vehicle-to-Load (V2L) yang membolehkan kereta berfungsi sebagai bank kuasa mudah alih. Dengan soket elektrik di dalam dan di luar, Ioniq 6 boleh mengecas dan menghidupkan pelbagai peranti, daripada komputer riba dan TV kepada peralatan perkhemahan dan basikal elektrik, malah boleh juga membantu EV yang terkandas.

Hyundai Ioniq 6 kini berharga RM289,888 untuk varian Max RWD dan RM319,888 untuk varian Max AWD, termasuk jaminan bateri selama lapan tahun/160,000km. Untuk tambahan RM10,000, waranti kenderaan standard boleh dinaik taraf kepada lima tahun/100,000km, termasuk tiga tahun/50,000km perkhidmatan percuma.

30 pemilik pertama akan menerima keahlian Shell Recharge Gold selama setahun secara percuma selepas penghantaran kenderaan, menawarkan kadar pengecasan yang menarik. Pengalaman Ioniq 6, yang terletak di Bangunan Ballroom menawar pandu uji dan pengalaman eksklusif yang mendalam.

Terdapat lima warna badan kereta yang tersedia: Abyss Black Pearl, Nocturne Grey Matte, Biophilic Blue Pearl, Dive Blue Solid dan Gravity Gold Matte.

CATEGORIES
TAGS
Share This