India jadi negara paling kerap gantung khidmat internet di dunia

India jadi negara paling kerap gantung khidmat internet di dunia

NEW DELHI,. Dalam kehangatan aksi penunjuk perasaan di jalanan di India berkaitan dasar kerakyatan yang mendiskriminasi, kerajaan India membuat keputusan untuk menggantung perkhidmatan internet di beberapa bahagian di New Delhi.

Pada tahun 2018, India sudahpun menjadi negara yang paling kerap menggantung perkhidmatan internet di dunia, menurut laporan kumpulan sokongan internet, Access Now.

Reuters menjelaskan, kekerapan itu membentuk 67 peratus daripada jumlah penggantungan internet yang direkodkan di seluruh dunia.

Penggantungan akses internet atau internet shutdown lazimnya diarahkan oleh pihak berkuasa. Syarikat telekomunikasi akan memadamkan rangkaian mudah alih di menara-menara pemancar supaya pengguna telefon bimbit tidak mendapat sebarang isyarat.

Negara yang lebih ketat kawalannya terhadap internet, seperti China dan Korea Utara, bagaimanapun tidak mempunyai rekod untuk dikumpulkan oleh Access Now kerana kekurangan data awam.

Sejak Januari 2012, sudah terjadi sebanyak 373 penggantungan perkhidmatan internet di India, menurut Pusat Kebebasan Perisian dan Undang-Undang SLFC.

Pihak kementerian di India menyifatkan langkah penggantungan itu adalah langkah yang diambil berdasarkan kuasa jabatan polis.

Delhi bukan satu-satunya negeri yang menjalankan tindakan penggantungan internet susulan situasi protes tersebut.

Negeri Assam, Tripura, Meghalaya, Arunachal Pradesh dan sebahagian Bengal Barat, Karnataka dan Uttar Pradesh juga mengalami nasib yang sama.

Kerajaan negeri menyifatkan langkah itu adalah perlu demi kepentingan undang-undang dan menjaga keamanan. Banyak kawasan di Jammu dan Kashmir tiak mendapat perkhidmatan internet selama lebih empat bulan, selepas kerajaan India menutup akses komunikasi berikutan status autonomi negeri yang ditarik balik pada 5 Ogos.

Secara keseluruhan, wilayah Jammu dan Kashmir pernah 180 kali digantung khidmat internet sejak 2012.

CATEGORIES
TAGS
Share This