Ismail Sabri sifatkan pemergian Samy Vellu sebagai kehilangan pemimpin hebat

Ismail Sabri sifatkan pemergian Samy Vellu sebagai kehilangan pemimpin hebat

KUALA LUMPUR,. Negara kehilangan seorang pemimpin yang hebat setelah bekas Presiden MIC Tun S. Samy Vellu meninggal dunia hari ini pada usia 86 tahun, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Beliau berkata mendiang Samy Vellu sebelum ini berjaya menyatukan masyarakat India di Malaysia, selain memperjuangkan nasib kaum itu.

“Kita kehilangan seorang pemimpin yang hebat. Tun Samy Vellu yang selama ini dianggap sebagai bapa penyatuan kepada masyarakat India.

“Kita lihat Tun Samy Vellu sewaktu menjadi Presiden MIC berjaya menyatupadukan masyarakat India di Malaysia dan memperjuangkan masyarakat India dari segi ekonomi dan sebagainya, maka negara kehilangan seorang pemimpin yang hebat seperti Tun ini,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Kemuncak Semarak Patriotik Institusi Pengajian Tinggi 2022 di sini hari ini.

Samy Vellu meninggal dunia di kediamannya di sini, kira-kira 7 pagi tadi.

Perkara itu disahkan bekas Presiden MIC Tan Sri Dr S. Subramaniam.

Samy Vellu yang memimpin MIC dari 1981 hingga 2010 adalah antara pemimpin paling lama memegang jawatan dalam Kabinet, iaitu kira-kira tiga dekad bermula sebagai Menteri Kerja Raya pada 1979.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )