KDN digesa kaji semula pemeriksaan imigresen di terminal feri kenderaan Labuan

KDN digesa kaji semula pemeriksaan imigresen di terminal feri kenderaan Labuan

LABUAN,. Kementerian Dalam Negeri digesa supaya mengkaji semula pelaksanaan pemeriksaan imigresen di terminal feri kenderaan Labuan yang bermula sejak 1 Nov lepas.

Setiausaha PKR Sabah Simsudin Sidek yang membuat gesaan itu berkata, pemeriksaan imigresen itu dilihat tidak selari dengan perjanjian berkaitan penyerahan Labuan kepada Kerajaan Persekutuan, dan pelaksanaannya banyak menimbulkan rasa ‘tidak selesa’ dalam kalangan penduduk Sabah serta Labuan yang sering berulang-alik antara tanah besar dan pulau Labuan.

“Kita lihat tidak ada keperluan untuk warga Sabah dan Labuan menjalani pemeriksaan imigresen, berdasarkan perjanjian itu,” katanya kepada Bernama semalam.

“Yang memerlukan pemeriksaan imigresen adalah kepada mereka yang bukan berasal dari Sabah seperti mereka yang tiba dari Semenanjung Malaysia. Seharusnya ada laluan khas kepada warga Sabah dan Labuan yang melalui terminal feri berkenaan,” tambahnya.

Simsudin yang juga ketua bahagian PKR Labuan berkata pelaksanaan pemeriksaan imigresen yang masih belum lancar dan tidak sistematik itu mengakibatkan barisan panjang kenderaan dan kesesakan di Jalan Merdeka setiap hari.

“Keadaan lebih teruk adalah di terminal feri Menumbok yang menyaksikan mereka yang bekeluarga, dengan anak-anak kecil serta ibu bapa yang sudah tua terpaksa berbaris sejam lamanya bagi pemeriksaan imigresen untuk pulang ke Labuan. Kenapa perlu ada pemeriksaan imigresen sempadan kepada warga tempatan kembali ke kampung halaman sendiri,” katanya.

Beliau berkata sehubungan itu satu memorandum akan diserahkan kepada Kementerian Dalam Negeri tidak lama lagi agar menterinya Datuk Seri Saifudin Nasution melihat semula pelaksanaan pemeriksaan itu, dan memorandum berkenaan akan turut melampirkan halaman salinan perjanjian berkaitan penyerahan Labuan itu agar Menteri berkenaan dapat membuat penilaian semula.

“Hasil dapatan di Jabatan Muzium Malaysia Wilayah Labuan, kita dapati dalam perjanjian antara Kerajaan Negeri Sabah dan Kerajaan Persekutuan, dalam penyerahan Labuan kepada Wilayah Persekutuan, perkara satu adalah; Rakyat Malaysia yang berasal dari Sabah yang bermastautin dalam Negeri Sabah dan di Labuan boleh berulang-alik secara bebas menyeberangi kedu-dua sempadan,” kata Simsudin.

“Perjanjian ini harus dihormati demi kepentingan kesejahteraan warga tempatan,” tambahnya.

Kementerian Dalam Negeri pada 10 Sept lepas mengarahkan Jabatan Imigresen menguatkuasakan kawalan yang ketat di dua terminal di Labuan, terutama bagi pelancong bukan rakyat Sabah yang menuju ke tanah besar Sabah.

Bekas Menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata kawalan ketat itu bagi memastikan tidak akan ada aliran bebas pelancong di pintu utama terminal feri ke Sabah melalui jeti Tanjung Pagar Sipitang, Menumbok dan Jesselton.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This