Kematian gajah pygmy: ‘Girang’ dipercayai alami keracunan

Kematian gajah pygmy: ‘Girang’ dipercayai alami keracunan

KINABATANGAN,. Gajah pygmy Borneo terbaru yang ditemui mati di sebuah ladang di Sukau pada Sabtu dikenalpasti sebagai ‘Girang’ berdasarkan kolar satelit yang ditemui di lehernya.

Pengarah Jabatan Hidupan Liar (JHL) Sabah Augustine Tuuga berkata, bangkai haiwan itu ditemui di dalam parit di tepi jalan ladang berkenaan oleh seorang pekerja ladang, pada kira-kira jam 5.50 pagi.

“Pihak ladang kemudiannya membuat laporan kepada pihak kami lalu sepasukan anggota JHL bersama agensi lain bergegas ke lokasi kejadian bagi menjalankan siasatan.

“Hasil siasatan mendapati, gajah itu antara yang dipasang kolar satelit dan diberikan nama sebagai ‘Girang’. Ia seekor gajah betina. Kolar satelit itu ditemui pada lehernya.

“Hasil siasatan turut mendapati, Girang dipercayai mati sejak 14 November lalu,” katanya dalam satu kenyataan malam tadi.

Terdahulu, seekor gajah pygmy Borneo ditemui mati pada Sabtu di kawasan Melangking, Sukau, meningkatkan rekod kematian haiwan itu di Sabah kepada 23 ekor tahun ini.

Sementara itu, Augustine turut mendedahkan, hasil bedah siasat mendapati, Girang tidak memiliki kesan kecederaan luaran atau kesan peluru pada bahagian badannya.

“Namun, bedah siasat mendapati organ gajah itu seperti jantung, paru-paru, hati, limpa dan buah pinggang dilaporkan mengalami ‘severe congestion’.

“Gajah ini dipercayai keracunan yang kemudiannya membawa kepada kegagalan organ lalu menyebabkan kematian,” katanya.

Susulan itu, Augustine berkata, pihaknya membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kinabatangan untuk tindakan lanjut.

Siasatan diteruskan di bawah Seksyen 37 Enakmen Perlindungan Hidupan Liar 1997.

CATEGORIES
TAGS
Share This