Kenali, fahami budaya pelbagai etnik dalam negara – Saifuddin

Kenali, fahami budaya pelbagai etnik dalam negara – Saifuddin

SIBU,. Seluruh rakyat Malaysia digesa mengenali dan memahami dengan mendalam budaya pelbagai etnik dalam negara.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah dalam membuat gesaan itu berkata ia bertujuan memupuk kefahaman yang lebih mendalam dalam kalangan orang ramai di Semenanjung, Sabah dan Sarawak, berhubung kekayaan kebudayaan rakyat Malaysia.

“Kita mahu meraikan kekayaan kebudayaan kita, dan salah satu daripada aspek kekayaan budaya adalah seni budaya pribumi.

“Sebagai contohnya, dalam seni muzik Sarawak ada seni muzik sape dan Sabah ada seni muzik sundatang, dan ini tidak begitu dikenali rakyat Malaysia di Semenanjung, sedangkan ia adalah ciri-ciri kekayaan budaya di Sabah dan Sarawak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media sejurus sebelum menyaksikan raptai penuh sambutan Hari Malaysia 2020 di Stadium Tertutup Sibu di Jalan Lapangan Terbang Lama pada Isnin.

Merujuk kepada sambutan dengan tema #MalaysiaPrihatin itu, Saifuddin berkata sungguhpun semangat sambutan kekal seperti sebelumnya, namun fokus kali ini sedikit berbeza.

Beliau berkata semasa negara masih bergelut memerangi pandemik COVID-19, wira baharu muncul dalam bentuk petugas barisan hadapan yang terdiri daripada para doktor, jururawat, petugas hospital, polis, tentera dan wartawan.

“Mereka berbakti, berkorban, malah ada yang terkorban. Kita amat berbangga dengan patriot kita,” katanya.

Saifuddin kemudiannya memohon maaf kepada penduduk Sibu kerana tidak dapat menjadikan sambutan Hari Malaysia sebagai sambutan besar-besaran kerana terpaksa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan bagi membendung penularan COVID-19.

Bagaimanapun beliau menjemput mereka beramai-ramai untuk menonton acara sambutan itu menerusi siaran secara langsung RTM1 dan live streaming di Facebook TVSarawak.

Turut hadir tinjauan malam tadi adalah Menteri Utiliti Sarawak Datuk Seri Stephen Rundi Utom, yang juga pengerusi bersama penganjuran majlis sambutan itu.

– BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This