Kerajaan setuju fortifikasi tepung gandum dengan zat besi dan asid folik secara mandatori

Kerajaan setuju fortifikasi tepung gandum dengan zat besi dan asid folik secara mandatori

KUALA LUMPUR,. Kabinet bersetuju melaksanakan fortifikasi tepung gandum dengan zat besi dan asid folik bagi pek 25 kilogram (kg) ke bawah secara mandatori, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Fortifikasi ialah proses menambahkan zat tertentu ke dalam bahan-bahan makanan untuk meningkatkan mutu gizi makanan.

Khairy berkata langkah itu bagi memastikan paras zat besi dan asid folik dalam tepung gandum adalah seragam serta selaras cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 6.0 miligram zat besi dan 260 mikrogram asid folik dalam setiap 100 gram tepung gandum.

“Pada masa ini, zat besi dan asid folik tidak ditambah ke dalam tepung gandum pek 25 kg. Kedua-duanya hanya ditambah ke dalam tepung gandum pek satu kg secara sukarela dengan paras berbeza-beza dan lebih rendah berbanding paras dicadangkan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Khairy berkata langkah itu juga adalah satu daripada intervensi kesihatan awam dalam usaha meningkatkan pengambilan zat besi dan asid folik dalam kalangan masyarakat.

Beliau bekata kekurangan zat besi dan asid folik boleh menyebabkan masalah kecacatan kekal dalam kalangan bayi seperti Neural Tube Defect (NTD) dan Anemia.

“Selain itu, ia juga dijangka meningkatkan kualiti nutrien produk makanan yang dihasilkan oleh industri makanan kecil dan sederhana seperti roti, mee basah, roti canai, dan kuih-muih.

“Ia sekali gus membuka ruang lebih luas bagi rakyat Malaysia untuk mendapat akses kepada makanan berkhasiat di pasaran. Ini diharap dapat meningkatkan status pemakanan dan kesihatan rakyat Malaysia,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata kementerian akan mengadakan perbincangan lebih lanjut bersama pemegang taruh berkaitan bagi memastikan pelaksanaan itu tidak membebankan rakyat dari segi harga.

Dalam masa sama katanya, kementerian akan meminda Peraturan-Peraturan Makanan 1985 bagi pelaksanaan fortifikasi itu.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This