Ketiadaan cakera penerimaan di menara pedalaman Sarawak selesai tidak lama lagi

Ketiadaan cakera penerimaan di menara pedalaman Sarawak selesai tidak lama lagi

KUCHING: Timbalan Menteri Pengangkutan Sarawak Datuk Dr Jerip Susil percaya isu ketiadaan cakera penerimaan di menara di pedalaman Sarawak akan dapat diselesaikan tidak lama lagi. Beliau berkata isu mempunyai menara tetapi tiada cakera penerimaan adalah perkara biasa di Sarawak dan memberi jaminan kerajaan negeri sedang meneliti isu ini.

Beliau berkata kerajaan negeri telah menekankan bahawa isu ini perlu diselesaikan di peringkat negeri. “Jadi saya rasa perkara ini akan diselesaikan secepat mungkin supaya ada kesediaan pelbagai syarikat telekomunikasi (telco) untuk meletakkan cakera penerimaan mereka walaupun di kawasan terpencil.

“Ini semua soal nilai komersil, di mana beberapa syarikat telekomunikasi tidak berminat kerana jika mereka meletakkan satu tidak ada pulangan untuk pelaburan mereka. “Kerajaan negeri sedar perkara ini dan kerajaan sedang memperbetulkan isu ini buat masa ini,” katanya kepada pemberita selepas taklimat isu semasa di lobi Pejabat Daerah Kecil Padawan di sini semalam.

Dr Jerip berkata lebih banyak menara masih akan dibina tidak lama lagi di Mambong kerana kontrak telah diberikan kepada beberapa syarikat dan berharap syarikat itu akan mempercepatkan pelaksanaannya.

Beliau berkata Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengenal pasti syarikat yang akan membina menara di Mambong. Beliau bagaimanapun berkata, salah satu isu yang dihadapi ialah mengenal pasti tapak tanah yang betul.

Katanya tanah boleh didapati tetapi tiada hak milik, di mana ada yang meninggal dunia, ada yang tidak mahu beri laluan. “Inilah isu yang perlu kita selesaikan di peringkat bawah,” katanya.

Beliau turut memuji SKMM melalui Telekom Malaysia telah mula memasang talian gentian optik di banyak kawasan di Mambong malah sudah sampai ke Kampung Annah Rais. Beliau percaya dengan adanya gentian optik itu, banyak kampung boleh berhubung dengan liputan Internet menggunakan Unifi.

Beliau berkata mana-mana kampung yang ingin berhubung dengan Unifi, boleh memohon kepada Telekom mengikut kekerapan yang mereka sanggup bayar. Beliau berkata mereka kini memberi borang kepada pelbagai kampung dan menggalakkan penduduk kampung memohon secara berkumpulan.

“Pembekal perkhidmatan mahu ia atas dasar lebih mudah bagi mereka dari segi pelaksanaan. “Memohon dalam kumpulan adalah cara yang lebih baik untuk Telekom melakukan kerja mereka pada sambungan unifi.

“Kalau hanya dari kampung ini dan satu dari kampung itu, ia tidak berkesan. Jadi kita sekarang sedang mengatur dengan pejabat daerah kecil dan ketua masyarakat untuk membantu memberikan borang dan memohon Unifi,” katanya.

-DG

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )