Koronavirus: Rekod kematian tertinggi pada Isnin, korban 426 di seluruh dunia

Koronavirus: Rekod kematian tertinggi pada Isnin, korban 426 di seluruh dunia

CHINA,. Angka kematian koronavirus di wilayah Hubei, China melonjak kepada 425 dengan lebih 20,000 kes positif dilaporkan pada Selasa.

Dalam perkembangan terbaharu, portal berita South China Morning Post (SCMP) menyatakan sebanyak 64 kematian dicatatkan di China sejak semalam, menjadikan ia rekod kematian tertinggi dalam satu hari.

Satu lagi kes kematian dicatat di Filipina menjadikan jumlah keseluruhan 426.

China juga dilapor telah mengeluarkan perintah kuarantin dan larangan perjalanan sehingga menyebabkan 56 juta warganya berdepan kesukaran ketika ingin membuat perjalanan, khususnya pada perayaan Tahun Baharu Cina.

Pihak berkuasa kesihatan di seluruh dunia turut mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan virus terbabit merebak di negara mereka.

Sehingga kini, negara seperti Australia, Perancis, Amerika Syarikat, Singapura, Malaysia dan beberapa yang lain turut terkesan dengan penularan koronavirus.

Malah, langkah pencegahan yang ketat turut diambil beberapa buah negara seperti Amerika Syarikat, Vietnam dan Singapura, yang mengeluarkan larangan perjalanan kepada warganya ke China.

Akibat penularan virus tersebut, negara jiran China seperti Korea Utara, Rusia dan Mongolia menutup pintu sempadan mereka dan tidak membenarkan warga tembok besar itu memasuki negara mereka.

CATEGORIES
TAGS
Share This