KPLB beri lebih RM10 juta laksana aktiviti perkasa usahawan luar bandar

KPLB beri lebih RM10 juta laksana aktiviti perkasa usahawan luar bandar

KUALA LUMPUR,. Kementerian Pembangunan Luar Bandar telah menyalurkan sejumlah RM10.01 juta kepada Felcra Berhad bagi pelaksanaan beberapa aktiviti pemerkasaan usahawan luar bandar di bawah Rolling Plan 2 (RP2) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12).

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid memaklumkan aktiviti berkenaan terdiri daripada penglibatan komuniti, kelestarian dan kemampanan industri desa, perlengkapan premis perniagaan dan pembangunan hasil baharu melibatkan 568 usahawan luar bandar terdiri daripada komuniti peserta Felcra Berhad.

“Penyaluran itu merupakan inisiatif membantu usahawan luar bandar untuk membudayakan keusahawanan sebagai kerjaya pilihan.

“Ia juga bagi mempelbagaikan sumber pendapatan peserta supaya mereka tidak hanya bergantung kepada bayaran agihan keuntungan hasil komoditi,” katanya.
Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian anugerah kepada 77 usahawan luar bandar yang memenangi pertandingan Anugerah Kecemerlangan Usahawan Peserta (AKUP) Felcra Berhad, di sini, pada Isnin.

Turut hadir Pengerusi Felcra Berhad, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub.

— BERNAM

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )