KPM: PdPR diteruskan sehingga 31 Ogos

KPM: PdPR diteruskan sehingga 31 Ogos

KUALA LUMPUR,. Sesi persekolahan secara Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) akan diteruskan sehingga 31 Ogos ini.

Kementerian Pendidikan (KPM) dalam kenyataan hari ini berkata keputusan itu dibuat selepas mengambil kira situasi semasa pandemik COVID-19 serta perbincangan bersama KPM, Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Menurut KPM ketetapan berkenaan terpakai kepada semua sekolah kerajaan, sekolah bantuan kerajaan, sekolah swasta dan institusi pendidikan yang berdaftar dengan KPM.

Menurut kenyataan itu, KPM juga sentiasa bekerjasama rapat dengan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) bagi memastikan kadar vaksinasi dalam kalangan guru, pentadbir dan kakitangan sokongan di sekolah dapat terus ditingkatkan.

Kenyataan itu menyebut bahawa sehingga 16 Julai, seramai 253,366 orang guru dan pentadbir (61.30 peratus) serta 10,876 orang kakitangan sokongan (46.33 peratus) telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin.

“Mengambil kira kadar vaksinasi ini, KPM telah membuat ketetapan bahawa sekolah akan dibuka secara berperingkat untuk Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) bersemuka mulai 1 Sept.

“KPM akan memaklumkan perincian lanjut mengenai pembukaan sekolah bagi sesi PdP secara bersemuka selewat-lewatnya seminggu sebelum sekolah dibuka. KPM sentiasa komited untuk terus melakukan yang terbaik,” menurut kenyataan itu.

Menurut KPM pihaknya akan mengambil kira penilaian risiko oleh KKM dan MKN sekiranya terdapat keperluan perubahan terhadap tarikh itu dan sebarang perubahan akan dimaklumkan lebih awal.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )