Lagi Keluh Kesah Tentang Pusat Kuarantin Di Sabah

KOTA KINABALU,. Pelajar yang sedang menjalani kuarantin sebaik tiba dari luar negara telah menyuarakan kebimbangan mengenai keadaan tidak memuaskan beberapa pusat kuarantin di sini.

Joshua, seorang pelajar dari United Kingdom (UK), yang pada mulanya diarahkan untuk dikuarantin di Stesen Kuarantin Sepanggar, menyifatkan keadaannya sebagai tidak sesuai didiami.

“Saya mendapati stesen Sepanggar begitu teruk sehingga ia bertentangan dengan logik. Tiada air, tandas dunia ketiga (kotor), ia lebih teruk daripada kem pendatang.

“Paling teruk, 28 ahli Tabligh juga ditempatkan di sana. Bagaimanakah mereka boleh membenarkan orang berisiko tinggi ditempatkan bersama orang yang sihat?” katanya memberitahu media pada Rabu.

Katanya dia bernasib baik dipindahkan dari stesen Sepanggar dan akhirnya ditempatkan di pusat lain di Penampang.

Tambahnya terdapat kekurangan pemantauan oleh mereka yang menguruskan kuarantin.

“Baru-baru ini, saya baru sahaja mengetahui pegawai kesihatan gagal mengambil suhu orang yang dikuarantin setiap hari.

“Beberapa suhu diambil tetapi sebilangan besar tidak diambil. Salah seorang tahanan di bilik lain memaklumkan kepada saya bahawa dia mungkin mengalami demam.

“Saya cuba memberitahu ibu bapa saya untuk menghubungi pegawai kesihatan. Syukur, dia tidak mempunyai demam tetapi saya terkejut apabila mengetahui bahawa ada ibu bapa yang menyuarakan kebimbangannya ditegur kerana didakwa menyebarkan berita palsu.

“Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggap menjaga kesihatan mental sebagai aspek yang paling penting dalam kuarantin. Malangnya bagi Sabah, para pegawai kesihatan tidak tahu dan bergelut keperluan asas kuarantin, daripada memaklumkan orang ramai tentang keperluan asas kesihatan,” katanya.

Pada Ahad (29 Mac) Jabatan Kesihatan Sabah dilaporkan oleh The Star sebagai berkata ia akan mengambil langkah untuk menambah baik keadaan pusat kuarantin.

Pengarahnya Datuk Dr Christina Rundi berkata pihak berkuasa berkaitan telah mengambil langkah untuk mencapai matlamat ini.

Selasa lepas (31 Mac) Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Datuk Frankie Poon dilaporkan sebagai berkata bahawa orang yang perlu dikuarantin boleh memilih untuk berbuat demikian di hotel-hotel tertentu tetapi dengan kos mereka sendiri.

Beliau berkata terdapat 28 pusat kuarantin yang diwartakan di Sabah tetapi mereka yang dikehendaki menjalani kuarantin selama 14 hari mempunyai pilihan untuk tinggal di Monaco Boutique Hotel dan Oyo Hotel, di sini.

Hotel-hotel ini telah diperakui oleh Kementerian Kesihatan untuk berkhidmat sebagai pusat kuarantin, katanya. –HARIAN EKSPRESS

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )