Malakoff Corp catat kerugian bersih suku ketiga RM109.42 juta

Malakoff Corp catat kerugian bersih suku ketiga RM109.42 juta

KUALA LUMPUR,. Malakoff Corp Bhd mencatatkan kerugian bersih RM109.42 juta pada suku ketiga berakhir 30 Sept 2023 berbanding keuntungan bersih RM66.54 juta setahun lepas terutamanya disebabkan oleh impak margin bahan api.

Syarikat itu menanggung margin bahan api negatif yang besar masing-masing sebanyak RM149.4 juta dan RM33.0 juta untuk loji arang batu Tanjung Bin Power Sdn Bhd (TBP) dan Tanjung Bin Energy Sdn Bhd (TBE).

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, syarikat penjanaan tenaga dan penyelesaian alam sekitar itu berkata hasilnya susut 32.2 peratus kepada RM2.15 bilion daripada RM3.18 bilion yang dicatatkan pada suku yang sama tahun lepas.

“Prestasi hasil yang merosot itu disebabkan terutamanya oleh pembayaran tenaga yang lebih rendah yang direkodkan daripada TBP dan TBE, kesan daripada penurunan harga arang batu sebenar (ACP) serta ketiadaan sumbangan hasil daripada GB3 Sdn Bhd berikutan tamat tempoh perjanjian pembelian tenaga (PPA),” katanya.

Bagi tempoh sembilan bulan berakhir 30 Sept 2023, Malakoff Corp mencatatkan kerugian bersih RM527.24 juta daripada untung bersih RM213.16 juta sebelumnya.

Hasil susut kepada RM6.80 bilion berbanding RM7.38 bilion sebelumnya, diheret oleh pembayaran tenaga yang lebih rendah yang direkodkan daripada loji arang batu TBP.

Mengenai prospek, Malakoff Corp berkata kumpulan itu menjangkakan prestasi keseluruhan negatif untuk tahun kewangan 2023 dengan mengambil kira kesan daripada harga arang batu global.

“Walau bagaimanapun, kumpulan itu akan terus mengoptimumkan kecekapan operasi kilangnya untuk mengurangkan kesan buruk,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This