PAS tidak sertai kerajaan persekutuan, akan berperanan sebagai pembangkang

PAS tidak sertai kerajaan persekutuan, akan berperanan sebagai pembangkang

KUALA LUMPUR,. PAS tidak akan menyertai kerajaan Persekutuan yang diterajui Pakatan Harapan (PH) dan DAP, sebaliknya akan berperanan sebagai pembangkang, kata Setiausaha Agungnya Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

Beliau berkata langkah itu adalah demi menghormati kepercayaan dan mandat majoriti rakyat khususnya para pengundi yang telah memilih PAS dan Perikatan Nasional (PN) dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) 19 Nov lepas.

“Setelah membuat pertimbangan dari pelbagai sudut serta meneliti pendapat umum, PAS berpendirian tidak akan menyertai kerajaan Persekutuan yang diterajui oleh PH dan DAP, demi menghormati kepercayaan dan mandat majoriti rakyat khususnya para pengundi yang telah memilih PAS dan PN dalam PRU-15.

“Justeru PAS akan terus berperanan sebagai pembangkang yang konstruktif dengan menasihati semua pihak bagi memastikan tadbir urus negara berjalan lancar dan dapat ditegakkan berpaksikan kepada prinsip prihatin, bersih dan stabil,” katanya dalam kenyataan semalam.

Datuk Seri Anwar Ibrahim, 75, yang juga Pengerusi PH mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri ke-10 di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara di sini, pada Khamis.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This