Pemilik kedai komputer guna PLKS palsu ID Hack. – JIM

Pemilik kedai komputer guna PLKS palsu ID Hack. – JIM

 

KUALA LUMPUR,. Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah menahan seorang pemilik kedai komputer lelaki warganegara Bangladesh berumur 30 tahun yang menggunakan Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) palsu yang dikeluarkan secara tidak teratur melalui sindiket ID Hack. dia ditahan dalam satu operasi penguatkuasaan oleh Bahagian Perisikan dan Operasi Khas JIM di sebuah Kondominium mewah di Kuala Lumpur pada 3 November 2021. Turut ditahan bersama ialah isteri beliau wanita warganegara Indonesia berumur 44 tahun.


Operasi penguatkuasaan ini adalah merupakan siri operasi ‘Op ID Hack’ bagi menghapuskan sepenuhnya saki-baki kumpulan ini yang masih beroperasi dan memburu warga asing yang menggunakan PLKS palsu dari sindiket ID Hack.

Suspek merupakan pemborong dan penjual barangan komputer di sebuah pusat membeli-belah terkemuka di Kuala Lumpur. Dengan hanya menggunakan PLKS palsu ID Hack, suspek mampu menyewa sebuah kedai dan berjaya meraih keuntungan berlipat ganda hasil dari perniagaan tersebut. Suspek juga turut menyewa sebuah kondominium mewah sebagai kediaman dan tempat mereka menjalankan kegiatan.

Hasil pemeriksaan dan soal selidik mendapati suspek warganegara Bangladesh ini turut menyamar sebagai warganegara Pakistan bagi mengaburi mata pelanggan. dia dikenali sebagai ‘Ali’ dalam kalangan warganegara Pakistan dan sebagai ‘Munsi Jewel’ oleh warganegara Bangladesh di sekitar Kuala Lumpur. Hasil pemeriksaan lanjut telah menemui wang tunai sebanyak RM162,077 di dalam kediaman yang dihuni oleh suspek dan isteri.

beliau dan isteri disyaki telah melakukan kesalahan dibawah Akta Imigresen 15/63 (Akta 155) dan kedua-dua mereka ditahan di bawah sek.51(5) (b) Akta Imigresen 1959/63 serta ditangkap dibawah sek.51(3) Akta yang sama. Mereka akan ditahan di Depoh Tahanan Imigresen Semenyih untuk tindakan lanjut.

–Thenusantaradaily

CATEGORIES
TAGS
Share This