Penggunaan Starlink penyelesaian sementara, bukan keputusan komersial

Penggunaan Starlink penyelesaian sementara, bukan keputusan komersial

KUALA LUMPUR,. Keputusan kerajaan untuk menggunakan perkhidmatan penyedia internet satelit seperti Starlink di kawasan yang tidak mendapat capaian internet yang bagus adalah sebagai penyelesaian sementara, ketika solusi jangka panjang sedang dilaksanakan, kata Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

Beliau berkata perkhidmatan internet itu sesuai sebagai penyelesaian sementara kerana ia bersifat plug and play, mempunyai kelajuan internet yang laju selain harga yang ditawarkan adalah berpatutan.

“Di Malaysia, kita ada empat penyedia perkhidmatan internet melalui satelit termasuk Starlink. Ini bukanlah keputusan komersial. Manfaat teknologi ini sesuai untuk tujuan MCMC (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia),” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada program Wangsa Maju Kita Punya yang diadakan sempena sambutan Hari Kebangsaan di Taman Tasik Danau Kota, di sini hari ini.

Mengulas lanjut mengenai teknologi internet satelit, Fahmi berkata kerajaan turut dalam perbincangan untuk meluaskan penggunaannya di sekolah dan klinik kesihatan di Sabah dan Sarawak.

“Saya sedang berurusan dengan Menteri Kesihatan (Dr Zaliha Mustafa), Menteri Pendidikan (Fadhlina Sidek) dan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) berhubung perkara itu,” katanya.

Pada 15 Julai lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan bercadang menggunakan 40 peranti Starlink di institusi pengajian tinggi untuk menaik taraf kemudahan capaian internet supaya lebih meluas dan pantas, susulan perjumpaan secara maya dengan Ketua Pegawai Eksekutif Starlink Elon Musk.

Sementara itu Fahmi berkata beberapa syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi (telco) telah menawarkan untuk memberi pakej internet 5G Rahmah yang lebih baik daripada pakej dasar iaitu RM60 untuk 60 gigabit (GB).

Menurutnya syarikat-syarikat itu menyatakan bahawa mereka akan menyediakan pakej 5G Rahmah dengan harga yang lebih murah, atau menyediakan kapasiti yang lebih tinggi pada harga dasar, iaitu RM60.

“Insya-Allah pada 31 Ogos nanti, kita akan ada base iaitu RM60 untuk 60GB, tetapi akan ada juga telco yang menyediakan pada harga yang lebih rendah atau mereka tawarkan (kapasiti data) lebih tinggi,” katanya.

Pakej 5G Rahmah yang menawarkan pakej telefon pintar 5G jenama Samsung dan Honor pada harga serendah RM240 beserta pelan data 60GB dengan harga RM60 telah diumumkan pada 7 Ogos lepas, dan dijangka mula dilaksanakan pada 31 Ogos ini.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )