Perjanjian langganan saham DNB dijangka ditandatangan dalam tempoh seminggu – Fahmi

Perjanjian langganan saham DNB dijangka ditandatangan dalam tempoh seminggu – Fahmi

SAN FRANCISCO: Perjanjian langganan saham (SSA) Digital Nasional Bhd (DNB) dijangka ditandatangani dalam tempoh seminggu, kata Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil. Walau bagaimanapun, beliau tidak mendedahkan sebarang butiran SSA antara pengendali rangkaian mudah alih (MNO) dan DNB.

“Apabila kita kembali (daripada mesyuarat Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik), dalam masa beberapa hari jika semuanya berjalan lancar, kita akan menyaksikan pemeteraian SSA untuk DNB bagi 5G,” katanya kepada media di luar Mesyuarat Pemimpin Ekonomi APEC di sini, pada Jumaat.

Mesyuarat Pemimpin Ekonomi APEC dijadualkan berakhir semalam (17 Nov).

Mengenai pelaksanaan model dwi-5G, beliau mengulangi bahawa perkara itu hanya akan dilakukan selepas DNB mencapai liputan 80 peratus bagi kawasan berpenduduk. “Itu akan berlaku selepas kita mencapai 80 peratus. Kita mencatatkan 73 peratus pada akhir Oktober,” katanya.

Ketika ditanya jangka masa untuk liputan 80 peratus akan dicapai, Fahmi berkata ia akan dicapai sama ada pada penghujung Disember 2023 atau Januari 2024. DNB, pemegang tunggal spektrum 5G Malaysia, telah komited untuk mencapai liputan 80 peratus menjelang akhir 2023.

Bagi menyokong matlamat bercita-cita tinggi itu, lima MNO — CelcomDigi Bhd, Maxis Bhd, Telekom Malaysia Bhd, U Mobile Sdn Bhd dan YTL Communications Sdn Bhd — telah bersetuju untuk memperoleh pegangan ekuiti dalam DNB.

Kerjasama strategik ini akan mempercepat pelaksanaan dan penggunaan infrastruktur dan rangkaian 5G di seluruh negara.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )