Perubahan iklim, kemajuan digital antara cabaran utama dalam mencapai SDG – Dr Mahathir

Perubahan iklim, kemajuan digital antara cabaran utama dalam mencapai SDG – Dr Mahathir

KUALA LUMPUR,. Teknologi digital akan memainkan peranan penting dalam pencapaian Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), walaupun inovasi kemungkinan besar akan menjejaskan kemajuan dalam kedua-duanya secara positif dan negatif.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata penerapan teknologi baharu dilihat penting dalam mencapai SDG, memandangkan keperluan untuk mempercepatkan kemajuan untuk memenuhi matlamat menjelang 2030.

Bagaimanapun, kerana teknologi baharu biasanya tidak tersedia bagi populasi yang terpinggirkan, ini akan menjadi satu cabaran utama untuk memastikan tidak ada yang ketinggalan, kerana inovasi baharu sering memburukkan lagi pembahagian yang ada di masyarakat antara mereka yang dapat memperoleh keuntungan, dan mereka yang tertinggal,” katanya ketika merasmikan Sidang Kemuncak Sasaran Pembangunan Mampan Malaysia (SDG) 2019 di sini hari ini.

Turut hadir Penyelaras Residen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Malaysia Stefan Priesner.

Sidang Kemuncak, yang membawa tema Percepatan Kemajuan pada SDGs: Keseluruhan Pendekatan Negara, akan menyumbangkan idea dan strategi untuk menggerakkan Agenda 2030 untuk Pembangunan Mampan ke hadapan dan memperkasakan perkongsian melalui pendekatan seluruh negara dalam mencapai SDG.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This