Piala Sudirman: Malaysia mara ke saingan separuh akhir

Piala Sudirman: Malaysia mara ke saingan separuh akhir

KUALA LUMPUR,. Pasukan muda negara terus menceriakan seluruh peminat badminton negara awal pagi ini apabila mereka berjaya menundukkan Indonesia, untuk melangkah ke saingan separuh akhir Piala Sudirman 2021 di Vantaa, Finland.

Apa yang membanggakan adalah semangat juang ditunjukkan oleh pemain Malaysia, yang berhempas pulas dalam saingan yang berlarutan selama hampir enam jam, sebelum dapat menundukkan musuh ketat dalam arena badminton, Indonesia, dengan keputusan 3-2.

Ini merupakan kejayaan pertama Malaysia menundukkan Indonesia dalam Piala Sudiman selepas tiga pertemuan, sejak pertembungan pertama dalam peringkat kumpulan pada edisi 1999 di Copenhagen, Denmark, yang menyaksikan pasukan negara jiran itu menewaskan pasukan negara 4-1.

Pemenang pingat gangsa Olimpik Tokyo pasangan Aaron Chia-Soh Wooi Yik, memulakan langkah kemenangan negara dengan menewaskan pilihan nombor satu dunia Marcus Fernaldi Gideon-Kevin Sanjaya Sukamuljo dalam perlawanan pertama, dengan straight set 21-12, 21-15, dalam masa 33 minit.

Bagaimanapun dalam perlawanan kedua, juara perseorangan wanita Sukan SEA 2019 S.Kisona gagal meneruskan kehebatan apabila ditewaskan oleh pemain nombor 21 dunia Gregoria Mariska Tunjung dengan 22-20, 18-21, 21-19 dalam masa 67 minit.

Kemudian tiba giliran pemain harapan negara, juara All England 2021 Lee Zii Jia untuk mempamerkan kehebatan dan menceriakan peminat badminton negara apabila berjaya menumpaskan Anthony Sinisuka Ginting dalam straight set 21-11, 21-16, sekali gus mencatatkan kemenangan pertama beliau menundukkan pemain itu selepas empat pertemuan sebelum ini.

Seterusnya pasangan beregu wanita negara Pearly Tan-M.Thinaah jelas mempamerkan semangat juang yang tinggi dalam aksi mereka, namun ia tidak cukup untuk mengenepikan pemenang pingat emas Olimpik Tokyo Greysia Polii-Apriyani Rahayu.

Pasangan Greysia-Apriyani berjaya memberikan sinar harapan kepada Indonesia apabila menundukkan pasangan negara dengan 22-20, 17-21, 21-18, menjadikan kedudukan kini 2-2.

Dalam perlawanan penentuan pasangan campuran negara Hoo Pang Ron-Cheah Yee See mempamerkan aksi hebat, terutama dalam perlawanan ‘rubber set’ untuk mengejutkan pilihan keempat dunia Praveen Jordan-Melati Daeva Oktavianti, dengan 21-16 untuk memuktamadkan kemenangan Malaysia.

RESULTS: #SudirmanCup2021 QF#MAS 3-2 #INA Hoo Pang Ron-Cheah Yee See def. Praveen Jordan-Melati Daeva Oktavianti 21-19 9-21 21-16 * Malaysia seals first ever win over Indonesia at the Sudirman Cup and marches to the last four. Tahniah!#DemiMalaysia#BadmintonMalaysia pic.twitter.com/Lz6Poszv7i
— BAM (@BA_Malaysia) October 1, 2021
Terdahulu Hoo-Cheah memenangi set pertama dengan 21-19 namun disebabkan banyak kesilapan, set kedua dimenangi Praveen-Melati dengan 21-9.

Malaysia dijangka berhadapan dengan cabaran sengit dalam saingan berikutnya apabila dijadualkan bertembung sekali lagi dengan pasukan Jepun di peringkat separuh akhir pada pukul 9 malam 3 Okt ini (4 petang waktu Finland).

Sebelum ini pasukan negara ditewaskan oleh Jepun 1-4 dalam saingan peringkat Kumpulan D.

Jepun mara ke peringkat separuh akhir selepas menewaskan Taiwan, 3-1.

Sementara itu dalam perlawanan lain di saingan peringkat suku akhir, penyandang juara China menewaskan Denmark 3-2 untuk menempah pertemuan dengan Korea Selatan nanti, selepas Korea Selatan menundukkan Thailand, 3-2.

Dalam saingan peringkat Kumpulan D sebelum ini pasukan negara mencatatkan kemenangan keatas England 3-2 pada 27 Sept, disusuli dengan kemenangan 5-0 menundukkan Mesir pada hari berikutnya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This