PKPP: Zoo Taiping dan Night Safari benar 1,250 pengunjung bagi tempoh tiga jam

TAIPING,. Zoo Taiping dan Night Safari dijadual dibuka kepada orang ramai Isnin ini dengan peraturan kawalan yang ketat, termasuk mengehadkan bilangan pengunjung bagi tempoh tertentu.

Pengarah zoo berkenaan Dr Kevin Lazarus berkata, sebanyak dua sesi lawatan dibenarkan kepada pengunjung iaitu sesi pertama dari 8 pagi hingga 6 petang dan sesi kedua dari 8 hingga 10 malam.

Hanya 1,250 orang dibenar memasuki zoo berkenaan bagi tempoh dua hingga tiga jam, penjual tiket di kaunter perlu memastikan hanya 500 tiket dijual dalam masa satu jam, dan hanya ketua keluarga dibenar beratur untuk membeli tiket.

“Selain itu, para pekerja akan membuat pemeriksaan suhu, mencatat butiran pengunjung, selain memastikan ada jarakan sosial, bagi mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP),” katanya ketika ditemui Bernama di sini semalam.

Pada Selasa, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan berkata Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan PKP bersetuju membenarkan semua zoo beroperasi mulai semalam.

Kevin berkata, kerja-kerja membersihkan sekitar Pavilion, pintu masuk utama dan kaunter penjualan tiket di Zoo Taiping dan Night Safari seluas 13.75 hektar, dilakukan sejak beberapa hari lepas.

Beliau berkata, pihaknya sentiasa menjaga kebajikan kesemua haiwan di zoo berkenaan, meskipun ditutup sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lepas.

“Kos penjagaan haiwan dan makanan di sini mencecah RM160,000 sebulan dan pihak zoo sedang menilai kerugian yang dialami,” katanya.

Zoo Taiping dan Night Safari atau dulu dikenali sebagai Taman Mergastua Sultan Idris Shah yang ditubuhkan 7 Mac 1964, merupakan zoo tertua di negara ini menempatkan 1,300 haiwan daripada 200 spesies yang berlainan, dari seluruh dunia.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )