PRN Sabah: Hamzah dakwa ada cubaan sogok anggota polis tutup isu Tanduo

PRN Sabah: Hamzah dakwa ada cubaan sogok anggota polis tutup isu Tanduo

KOTA KINABALU, 22 Sept — Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin hari ini mendakwa ada wakil calon dari sebuah parti politik pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah cuba menyogok anggota polis bagi menutup isu ucapan seorang calon parti itu mempersenda insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu.

Beliau juga mendakwa sogokan itu adalah bagi meraih sokongan anggota polis terutama dengan pengundian awal hari ini dan anggota polis berkenaan telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai cubaan sogokan itu.

“Saya sudah minta anggota kita buat laporan ada cubaan rasuah, semalam cuba nak bagi (rasuah) dan sudah ada laporan SPRM.

“Kalau calon ini langsung tidak fikir tanggungjawab pertahankan negara dan negeri ini, apa jenis manusia sebegini rupa…calon sebegini langsung tidak layak. Sebagai Menteri Dalam Negeri saya sayang anggota saya (polis),” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut pertanyaan wartawan tentang adakah cubaan itu melibatkan anggota polis di Lahad Datu atau jumlah sogokan yang cuba diberi.

Baru-baru ini, satu klip video tular di laman media sosial memaparkan calon Warisan DUN Segama iaitu Datuk Mohamaddin Ketapi yang juga bekas Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, mempersendakan pasukan keselamatan ketika berkempen sehingga mencetuskan kemarahan semua pihak.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This