PSMB cari penyedia latihan jayakan penjana HRDF – Saravanan

PSMB cari penyedia latihan jayakan penjana HRDF – Saravanan

KINABATANGAN,. Pembangunan Sumber Manusia Bhd (PSMB) sedang mencari rakan kongsi penyedia latihan berkelayakan bagi menjayakan Inisiatif Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) Dana Pembangunan Sumber Manusia (HRFD), kata Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M Saravanan.

Katanya, melalui inisiatif itu, latihan akan diberikan kepada golongan yang berkenaan bagi penempatan pekerjaan, keusahawanan, golongan bekerja sendiri dan revolusi industri yang didorong oleh pasaran Revolusi Industri 4.0.

“Program (latihan) ini sebahagian daripada rancangan pemulihan ekonomi COVlD-19 secara jangka pendek dan sederhana.

“Saya juga telah berbincang dengan Ketua Eksekutif PSMB untuk membawa program ini terus ke kawasan luar bandar seperti daerah Kinabatangan,” katanya ketika merasmikan Mini Karnival Kerjaya Kinabatangan di sini pada Sabtu.

Saravanan berharap masyarakat merebut peluang program latihan yang disediakan untuk meningkatkan kemahiran.

Beliau juga gembira dengan usaha yang dijalankan oleh Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Sabah untuk mengadakan program ‘outreach’ ke kawasan perkampungan bagi memudahkan penyampaian perkhidmatan jabatan itu kepada penduduk kampung.

“JTK Sabah bersama semua jabatan dan agensi di bawah Kementerian Sumber Manusia akan membawa perkhidmatan mereka ke kawasan-kawasan yang terpencil untuk menyampaikan perkhidmatan.
“Selain membawa perkhidmatan di bawah Kementerian Sumber Manusia, program ini juga membawa bersama para majikan yang ingin menggaji pekerja, untuk ditawarkan kepada belia-belia dan mereka yang memerlukan pekerjaan,” katanya.

Saravanan turut menegaskan program karnival kerjaya itu merupakan program berterusan kementeriannya dan bukan bermotifkan politik.

“Saya perlu menegaskan ini kerana apabila kita (kementerian) adakan program seperti ini di Perak, ada individu-individu cuba mempolitikkannya.

“Maka, saya ingin menjelaskan bahawa ini adalah program berterusan Kementerian Sumber Manusia yang bermula sejak Perintah Kawalan Pergerakan

Bersyarat (PKPB) dan ini (program di Kinabatangan) adalah karnival kerjaya yang keempat,” katanya

Esok, beliau akan merasmikan program sama di Sekolah Menengah Kebangsaan Gum-Gum, Sandakan.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This