Ribuan pekerja kilang Bangladesh sambut Aidilfitri tanpa gaji

Ribuan pekerja kilang Bangladesh sambut Aidilfitri tanpa gaji

DHAKA,. Lebih 10,000 pekerja kilang pakaian Bangladesh menghabiskan hari terakhir bulan Ramadan protes mengenai pembayaran gaji bagaimanapun diabaikan tanpa bayaran ketika menyambut Aidilfitri bersama keluarga.

Menurut Persatuan Pengilang dan Pengeksport Pakaian Bangladesh (BGMEA), sehingga 60 kilang tidak membayar pekerjanya sebelum cuti Aidilfitri, sementara 478 kilang ditutup sejak dua bulan lalu selepas pesanan bernilai lebih daripada AS$3.15 bilion (RM13.75 bilion) dibatalkan dan pembayaran dihentikan oleh peruncit dari negara Barat.

Sejak penularan wabak COVID-19, industri tekstil negara itu menerima kesan besar terhadap eksportnya kerana banyak peruncit dari negara Barat menahan pembayaran bagi pesanan yang sudah dibuat atau dihantar.

Pada Mac lalu, kerajaan Bangladesh mengumumkan pakej rangsangan AS$600 juta (RM2.6 bilion) sebagai ganti gaji dan bonus untuk pekerja industri pakaian.

Naib Presiden BGMEA, Arshad Jamal Dipu memberitahu Arab News, sebilangan besar kilang membayar gaji dan bonus kepada pekerja sebelum Aidilfitri, tetapi segelintir lagi tidak dapat menjelaskan bayaran kerana kehilangan semua pesanan kerja dan menghadapi masalah kewangan yang melampau.

“Kilang yang tidak dapat membayar pekerja mereka adalah kilang yang tidak memenuhi syarat memohon pakej rangsangan kerajaan.

Ini terutamanya kilang berskala kecil dan sederhana yang berfungsi sebagai subkontraktor untuk kilang besar, “katanya.

Menurut garis panduan kerajaan, hanya kilang yang mengeksport 80 peratus produk mereka dalam beberapa tahun terakhir yang boleh menuntut dana.

Dipu berkata, dalam kebanyakan kes, pembeli menawarkan harga potongan atau pembayaran tertunda kepada pembekal pakaian Bangladesh dengan alasan situasi genting disebabkan oleh keadaan semulajadi

Presiden Pertubuhan Gabungan Pekerja Pakaian, Nazma Akter berkata organisasinya mempunyai maklumat bahawa sekitar 20,000 pekerja kilang yang tidak dibayar sebelum sambutan Hari Raya.

“Kami akan duduk semeja dengan pemilik kilang dan juga pemimpin BGMEA sejurus selepas cuti lebaran.

Pekerja kilang kami harus dibayar segera kerana mereka tergolong dalam kelompok masyarakat yang terpinggir, “katanya kepada Arab News. – AGENSI

CATEGORIES
TAGS
Share This