RTM lakar sejarah rai ulang tahun ke-75, Orkestra RTM ke-60 tahun

RTM lakar sejarah rai ulang tahun ke-75, Orkestra RTM ke-60 tahun

KUALA LUMPUR,. Jabatan Penyiaran Malaysia (RTM) semalam melakar detik bersejarah meraikan dua sambutan utama iaitu ulang tahun ke-75 penubuhan RTM dan ulang tahun ke-60 Orkestra RTM.

RTM dalam kenyataan semalam memaklumkan jabatan itu juga bakal mencipta empat rekod baharu dalam Malaysia Book of Records iaitu Stesen Penyiaran Paling Lama di Malaysia.

Selain itu, RTM juga akan mencipta rekod Forum Paling Terbanyak Disiarkan Secara Langsung Serentak Melalui TV dan Radio RTM, Siaran Langsung Majlis Perasmian Sambutan Ulang Tahun Hari RTM ke-75 Tahun Secara Serentak Melalui TV dan Radio RTM dan Orkestra Paling Lama.

“Kemuncaknya menerusi ‘Konsert Kita RTM Gemilang Selamanya’ bersiaran secara langsung dalam norma baharu pada 3 April, jam 9 malam bertempat di Auditorium Perdana, Angkasapuri.

“Konsert ini bagi membangkitkan momentum RTM meraikan ulang tahun berganda untuk RTM dan Orkestra RTM ke-60 akan membariskan artis-artis yang dilahirkan oleh RTM sepanjang tujuh dekad yang lalu,” menurut kenyataan itu.

Selain itu, buat pertama kalinya Lagu Tema RTM 75 bakal diperdengarkan dan juga Pelancaran Saluran Sukan RTM, iaitu saluran sukan pertama dimiliki sepenuhnya RTM yang akan membawa aksi-aksi sukan tempatan dan antarabangsa di Saluran 111 my Freeview.

Menurut kenyataan itu, sempena sambutan Orkestra RTM ke-60 bertemakan ‘Gemilang Selamanya’ Orkestra Paling Lama di Malaysia iaitu sejak 1961 ini tampil dengan lagu tema baharu Teman Setia Anda hasil ciptaan Raja Sham dan lirik oleh Zaira.

“Siaran Langsung Forum Perdana Ehwal Islam Khas turut bersiaran pada 1 April ini pada 9 malam menerusi saluran TV1.

“Tema yang dipilih ‘Evolusi Dakwah’ Signifikan angka 75 penerbitan Forum Perdana kali ini dirancang berlangsung selama 75 minit tanpa henti serentak di 15 lokasi dan 75 tenaga produksi menjayakan program ini,” menurut kenyataan itu.

Di samping itu, RTM juga berkolaboratif dengan Pos Malaysia untuk menghasilkan Setem Khas Hari RTM Ke-75.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This