Sabah tambah baik strategi percepat proses vaksinasi – Dr Rose Nani

Sabah tambah baik strategi percepat proses vaksinasi – Dr Rose Nani

KOTA KINABALU,. Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) akan menambah baik proses vaksinasi COVID-19 di pusat pemberian vaksin (PPV) di seluruh negeri dalam usaha meningkatkan jumlah penerima vaksin harian.

Pengarah JKNS Dr Rose Nani Mudin berkata antara strategi yang akan dilaksanakan ialah mempercepatkan tempoh pemeriksaan kesihatan bagi melancarkan lagi proses vaksinasi, supaya lebih ramai dapat menerima suntikan setiap hari.

“Kebanyakan yang hadir adalah responden sihat. Konsultasi kesihatan dengan doktor masih dibuat selepas pendaftaran, namun, pemeriksaan klinikal secara teliti hanya dibuat pada responden yang mengadu pening kepala atau tidak sihat sahaja,” katanya dalam temu bual eksklusif bersama Bernama dan RTM di sini baru-baru ini.

Beliau, yang memulakan tugas sebagai Pengarah JKNS Selasa lepas (13 Julai), berkata penambahbaikan itu dilihat mampu menggandakan jumlah pemberian vaksin sehingga dua kali ganda, selain memastikan sasaran 40 peratus kadar vaksinasi yang ditetapkan Pelan Pemulihan Negara direalisasikan secepat mungkin.

“Sabah juga tidak mahu ketinggalan dalam konteks ini kerana misi dan visi kita untuk memvaksinasi semua penduduk secepat dan seramai mungkin,” katanya.

Bagi kawasan pedalaman, Dr Rose Nani berkata Kementerian Kesihatan (KKM) dan Jawatankuasa Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) Sabah telah menetapkan beberapa strategi termasuk memperkenalkan pemberian vaksin satu dos seperti CanSino.

Beliau berkata pihaknya sedang menunggu bekalan vaksin berkenaan untuk diberikan kepada penduduk pedalaman, namun buat masa ini, proses pemberian vaksin di kawasan berkenaan masih diteruskan seperti biasa.

Sementara itu, Dr Rose Nani, yang terlibat secara langsung dalam program vaksinasi di peringkat kebangsaan sebelum ini, akan memanfaatkan pengalamannya untuk meningkatkan kadar serta keupayaan pemberian vaksin kepada penduduk Sabah.

Antaranya beliau berperanan dalam pembukaan PPV mega di Kuala Lumpur seperti di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dan Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia, selain pembukaan PPV mega di Selangor seperti Pusat Konvensyen dan Pameran Antarabangsa Mines, Serdang dan Pusat Konvensyen Setia City, Shah Alam.

“Saya fikir kaedah yang digunakan di PPV terbabit boleh digunakan di Sabah supaya lebih ramai rakyat dapat divaksin,” katanya.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan rakyat Sabah untuk terus mengamalkan norma baharu seperti memakai pelitup muka, menjaga jarak fizikal dan kerap membasuh tangan sehingga negeri itu berjaya memvaksinasi 80 peratus penduduknya, agar kadar jangkitan dan kluster baharu ketika ini dapat dikurangkan.

Dr Rose Nani, sebelum ini menggalas jawatan Timbalan Pengarah (Penyakit Berjangkit) Bahagian Kawalan Penyakit, dilantik sebagai Pengarah Kesihatan Sabah bagi menggantikan Datuk Dr Christina Rundi yang ditukarkan ke Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This