Sambutan BKM beri penekanan perkukuhkan institusi keluarga – LPPKN

Sambutan BKM beri penekanan perkukuhkan institusi keluarga – LPPKN

KUALA LUMPUR,. Sambutan Bulan Keluarga Malaysia (BKM) yang akan dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Taman Botani Perdana pada Ahad ini (7 November) akan memberikan penekanan dalam memperkukuhkan institusi kekeluargaan yang dilihat semakin rendah dalam kalangan masyarakat susulan penularan wabak COVID-19.

Timbalan Pengerusi Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Mastura Mohamad Darby berkata hasil kajian mendapati tahap kesejahteraan keluarga Malaysia kini berada di peringkat sederhana semasa tempoh pandemik ini.

“Satu kajian telah dibuat oleh pakar yang menunjukkan kesejahteraan keluarga di Malaysia berada pada tahap sederhana iaitu 70.72 peratus. Sementara kadar terendah pula pada 59.5 peratus yang mempunyai sokongan sosial rendah daripada ahli keluarga,” katanya dalam rancangan “Malaysia Petang Ini” diterbitkan BernamaTV semalam.

Dalam pada itu, Mastura berkata fasa endemik kini merupakan detik yang sesuai untuk mengeratkan semula hubungan kekeluargaan selari dengan sambutan BKM bertemakan ‘Cintakan Keluarga’ dengan matlamat menerapkan elemen kasih sayang, akhlak, selamat, berilmu dan harmoni.

“Kita sudah melalui satu jangka masa yang memberi penekanan kepada keluarga akibat COVID-19. Jadi pada bulan ini khususnya dalam fasa endemik, sedikit sebanyak memberi ruang kepada masyarakat untuk meluangkan masa bersama-sama keluarga,” katanya.

Beliau berkata pelbagai program disediakan hari pelancaran itu BKM dengan kerjasama pelbagai rakan kongsi antaranya program senam ria, ruang pameran aktiviti dan berkelah secara santai bersama keluarga.

Mastura turut menasihati masyarakat agar terus menyemarakkan semangat kekeluargaan dengan menerapkan pelbagai aktiviti riadah bersama keluarga di rumah sepanjang masa.

Ogos lepas, Ismail Sabri melancarkan konsep Keluarga Malaysia yang bertunjangkan nilai keterangkuman, kebersamaan dan kesyukuran.

Konsep Keluarga Malaysia diperkenalkan Perdana Menteri Kesembilan itu menerusi ucapan sulungnya selepas dilantik menerajui tampuk kerajaan pada 22 Ogos lepas.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This