Sambutan Seratus Tahun Kongres Kesatuan Sains Tanah Antarabangsa (IUSS) 2024 di Florence, Itali

Sambutan Seratus Tahun Kongres Kesatuan Sains Tanah Antarabangsa (IUSS) 2024 di Florence, Itali

KUCHING,. Institut Penyelidikan Gambut Tropika Sarawak (Tropi) memberi sumbangan penting kepada Sambutan Seratus Tahun dan Kongres Kesatuan Sains Tanah Antarabangsa (IUSS) 2024, yang berlangsung di Florence, Itali dari 19 hingga 21 Mei.

Ditubuhkan pada tahun 1924, IUSS telah menjadi mercu tanda untuk kemajuan sains tanah global, memupuk kerjasama dan inovasi.

Tahun ini, IUSS memperingati satu abad sumbangan yang tidak ternilai kepada kelestarian alam sekitar dan kesejahteraan manusia, kata kenyataan akhbar hari ini.

Dihadiri lebih 1,500 saintis di seluruh dunia, kongres itu menampilkan lebih 90 sesi menangani pelbagai keperluan masyarakat termasuk pertanian, perhutanan, pemuliharaan alam sekitar, perancangan bandar, tenaga dan pendidikan.

Semasa sambutan Centennial ini, pengarah Tropi Datu Dr Lulie Melling dan Dr Claudio Zaccone dari Universiti Verona, Itali berjaya menganjurkan sesi bertajuk ‘Tanah gambut dalam Dunia yang Berubah’.

Di bawah pimpinan Lulie yang dihormati, Tropi memainkan peranan penting dalam mewakili Malaysia. Delegasi 10 ahli dari Institut mengambil bahagian secara aktif dalam pelbagai sesi tanah.

Nicodemus Ujih Michael Brenden memberikan pembentangan lisan yang menarik bertajuk ‘Kesan pengapuran terhadap penguraian gambut dan pelepasan CO2 di ladang kelapa sawit di tanah gambut tropika di Sarawak, Malaysia’.

Nicodemus juga menerima geran perjalanan daripada Persatuan Sains Tanah Malaysia, menyokong penyertaannya dalam acara ini.

Kehadiran Malaysia diperkukuh oleh enam persembahan poster yang memberi impak oleh penyelidik Tropi. Poster-poster ini membincangkan pelbagai aspek penyelidikan tanah gambut, daripada pelepasan gas rumah hijau dalam tanah kepada ciri-ciri kimia profil tanah gambut tropika.

Pembentangan ketara termasuk Dr Auldry Chaddy Petrus Rudut ‘Memeriksa Pengaruh dan Variasi Temporal Pembebasan Gas Rumah Hijau Tanah di Ladang Kelapa Sawit di Tanah Gambut Tropika’; Dr Faustina Elfrida Sangok ‘Ciri-ciri Kimia Profil Tanah Gambut Tropika di Sarawak, Malaysia’; ‘Kaedah Memasukkan Kolar Dalam untuk Pengasingan Komponen Respirasi Tanah di Ladang Kelapa Sawit di Tanah Gambut Tropika di Sarawak, Malaysia’ Dr Sharon Lau Yu Ling; Kevin Dinggun Kanang ‘Kesan Pengapuran Terhadap Mikronutrien dalam Tanah Gambut Tropika: Kajian Lapangan 5 Tahun’; ‘Pengaruh Ijazah Pelembapan Gambut Amelia Jackob terhadap Pelepasan CO2 dan CH4 Tanah daripada Kegunaan Tanah yang Berbeza dan Jenis Hutan di Tanah Gambut Tropika’ dan ‘Analisis Perbandingan Felicia Unda Anggat Kesan Baja Mineral Jangka Panjang terhadap Nutrien Air Tanah dalam Ladang Kelapa Sawit dan Kelopak. Hutan Sekunder di Tanah Gambut Tropika’.

Penyertaan aktif Tropi dalam persidangan itu menekankan komitmennya untuk memajukan penyelidikan gambut dan tanah gambut tropika, yang amat penting kepada Sarawak.

Tanah gambut ialah sinki karbon penting yang menyimpan sejumlah besar karbon. Memulihkan tanah gambut yang terdegradasi dan memajukan penyelidikan tanah boleh mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dan meningkatkan penyerapan karbon, penting untuk mengurangkan perubahan iklim.

Dari segi ekonomi, pengurusan tanah yang lebih baik akan meningkatkan produktiviti pertanian dan memastikan hasil yang lebih tinggi dan kualiti tanaman yang lebih baik, sekali gus menyokong keselamatan makanan dan ekonomi pertanian.

Sebagai tambahan kepada pembentangan saintifik mereka, pasukan penyelidik Tropi melawat Kedutaan Malaysia di Rom pada 22 Mei, di mana mereka disambut mesra oleh Duta Besar Zahid Rastam dan Abdul Rahman Abdul Wahab, Kaunselor Pertanian.

Mereka berkongsi aktiviti penyelidikan Tropi dan peranannya dalam penyelidikan tanah gambut global dan mitigasi perubahan iklim dalam menyokong Perjanjian Paris mengenai Sifar Pelepasan.

Pada 23 Mei, satu pertemuan antara pasukan penyelidik Tropi dan Sirai Daha, setiausaha tetap Kementerian Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah (M-FICORD), berlangsung di ibu pejabat Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) di Rom.

Mesyuarat itu bertujuan untuk membentangkan status semasa penyelidikan Tropi dan mewujudkan rangka kerja untuk kerjasama masa depan.

FAO diwakili oleh Dr Rosa Rolle dari Bahagian Tanah dan Air, Dr Maria Nuutinen, Dr Amy Duchles dan Dr Elisabet RamsBeltran dari Bahagian Perhutanan dan ahli Perkongsian Tanah Global.

Perbincangan termasuk kerja FAO di tanah gambut dan inisiatif sagu serantaunya untuk inisiatif keselamatan makanan.

FAO telah menjanjikan sokongannya sebagai rakan kongsi dan penceramah utama untuk Simposium Sagu Antarabangsa ke-15 akan datang, yang akan berlangsung di Kuching dari 23 hingga 26 Sept tahun ini.

Sokongan dan penyertaan FAO akan meningkatkan program saintifik simposium dan mengukuhkan perkongsian antara M-FICORD, Tropi dan FAO.

Tema simposium itu ialah ‘Membuka Potensi Sagu Sagu: Ke Arah Sistem Makanan Lestari dan Pemulihan Alam Sekitar’, melambangkan cita-cita bersama Tropi untuk mempromosikan sagu sebagai sumber makanan, biofuel dan bahan mentah yang mampan dan berdaya maju sambil memainkan peranan penting. peranan dalam pemulihan dan pemulihan tanah gambut tropika.

–Agensi

CATEGORIES
Share This