Sandiaga turut sertai Kabinet Jokowi selepas Prabowo

Sandiaga turut sertai Kabinet Jokowi selepas Prabowo

JAKARTA, 22 Dis — Sandiaga Uno, yang bergandingan bersama Prabowo Subianto menentang Presiden Joko Widodo (Jokowi) pada pilihan raya presiden (Pilpres) 2019, hari ini dilantik menyertai kabinet menteri Jokowi.

Sandiaga Uno, 51, dilantik menjadi Menteri Pelancongan dan Ekonomi Kreatif, menggantikan menteri sebelum ini, Wishnutama Kusubandio.

Jokowi hari ini mengumumkan rombakan kabinet menterinya di Istana Presiden, Bogor, yang disiarkan secara langsung di televisyen tempatan.

Pada Pilpres 2019, Sandiaga sebagai calon naib presiden, bergandingan bersama Prabowo untuk calon presiden, menentang pasangan Jokowi- Ma’ruf Amin.

Pada Pilpres yang berlangsung pada 17 April 2019 itu, Jokowi dan Ma’ruf Amin memperolehi 85,607,362 undi, manakala Prabowo dan Sandiaga memperolehi 68,650,239 undi.

Keputusan Pilpres 2019 yang diumumkan Komisi Pemilihan Umum (KPU) pada 21 Mei 2019 itu kemudiannya mencetuskan beberapa siri demonstrasi dan rusuhan di sekitar Jakarta.

Prabowo dan Sandiaga turut memfailkan petisyen membantah keputusan pilihan raya itu ke Mahkamah Konstitusi Indonesia, yang kemudiannya bersidang hampir sebulan, dan memutuskan menolak permohonan itu pada 27 Jun 2019.

Prabowo sebelum ini (23 Okt 2019) dilantik menyertai kabinet Jokowi sebagai Menteri Pertahanan.

Jokowi dalam akaun twitter rasminya@jokowi, mencatatkan ‘Yang lalu biarlah berlalu, menjadi kenangan, juga pelajaran. Kita menatap hari esok dengan tekad, semangat dan memancang (memegang) harapan baru’.

Selain Sandiaga, Jokowi turut mengumumkan lima lagi menteri baharu, menggantikan menteri sebelum ini.

Mereka ialah Menteri Kesihatan, Budi Gunadi Sadikin (menggantikan Terawan Agus Putranto); Menteri Sosial, Tri Rismaharini (menggantikan Juliari Batubara); Menteri Kelautan dan Perikanan, Sakti Wahyu Trenggono (menggantikan Edhy Prabowo); Menteri Agama, Yaqut Cholil Qoumas (menggantikan Facrul Razi) dan Menteri Perdagangan, Muhammad Lutfi (menggantikan Agus Suparmanto).

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This