SealNet berhasrat mendahului dalam kemudahan perdagangan rentas sempadan

SealNet berhasrat mendahului dalam kemudahan perdagangan rentas sempadan

KUALA LUMPUR,. SealNet Sdn Bhd (SealNet), anak syarikat Dagang NeXchange Bhd (DNeX), sudah bersedia untuk tahun 2020 yang sibuk kerana ia akan menyediakan lebih banyak kemudahan perdagangan rentas sempadan dan inisiatif.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Chong Yoke Ching berkata SealNet berhasrat untuk menjadi peneraju dalam memudahkan perdagangan rentas sempadan dengan menjadikan proses lebih mudah dan pantas, dan juga menyediakan keterlihatan yang menyeluruh dan pada masa yang sama memastikan keselamatan dan keselamatan urusniaga digital menerusi portal dalam talian berasaskan awan, SealNet, yang dilancarkan pada Ogos tahun lepas.

Kira-kira 500 pelanggan kini menggunakan platform SealNet dan jumlahnya dijangka bertambah dua kali ganda tahun ini.

Chong berkata versi mudah alih portal SealNet juga boleh didapati tidak lama lagi untuk kemudahan pengeksport dan pengimport, portal itu juga menyediakan perkhidmatan sebutharga insurans kargo marin elektronik menerusi perkongsiannya dengan empat syarikat insurans.

Selain itu, SealNet juga menawarkan kemudahan pembiayaan untuk pengeksport dan pengimport melalui perkongsiannya dengan dua bank.

Untuk meningkatkan rangkaian dan tawarannya, SealNet kini sedang berbincang dengan beberapa syarikat insurans tempatan dan antarabangsa lain serta tiga bank untuk menawarkan urusniaga rentas sempadan yang lancar.

Menurut Chong Inisiatif ini membantu pengeksport Malaysia mencari sumber alternatif dan meringankan beban pembiayaan dalam persekitaran cabaran COVID-19 yang melanda seluruh dunia.

“Pendigitalan adalah mengenai pengguna akhir, terutamanya dalam industri logistik.

Pengimport, pengeksport, pengangkut, syarikat perkapalan, penggiat pengangkut barangan mereka semua mempunyai sistem di peringkat dalaman untuk operasi masing-masing tetapi semuanya mempunyai satu perkara yang sama, keperluan mempunyai maklumat yang sama untuk melengkapi keperluan operasi dan analitik.”

“Sebagai contoh, maklumat dalam invois daripada pengeksport atau peniaga boleh digunakan untuk menyediakan dokumen perkapalan atau penerbangan, deklarasi kastam, permit, insurans atau aplikasi kewangan perdagangan,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual.

SealNet telah dibangunkan untuk menghubungkan rantaian bekalan global untuk kemudaham perdagangan dan logistik, bagi membolehkan semua pihak berurus niaga secara digital dan berkongsi maklumat dari sumber tersebut, katanya.

Syarikat itu bekerjasama dengan beberapa rakan niaga dari enam negara untuk membentuk mekanisme untuk pertukaran data logistik dan perkongsian maklumat, kerjasama pertukaran dan teknikal bagi perdagangan rentas sempadan yang lebih lancar.

“Kami mempunyai rakan kongsi di Singapura dan China, anak syarikat di Thailand dan syarikat bersekutu di Indonesia,” katanya, sambil menambah bahawa portal SealNet juga akan dilancarkan ke negara-negara Asia Tenggara lain dalam beberapa fasa.

SealNet bermatlamat untuk meringankan proses kargo dan pengurusan perdagangan dengan menghubungkan pengeksport dan pengimport dengan semua pihak yang berkaitan.

Syarikat ini merupakan anak syarikat Dagang Net Technologies Sdn Bhd, yang dimiliki sepenuhnya oleh DNeX.

Dagang Net adalah anggota Pan Asian E-Commerce Alliance, objektifnya untuk mempromosi dan menyediakan infrastruktur dan kemudahan teknologi maklumat (IT) yang selamat, dipercayai, infrastruktur IT nilai tambah dan kemudahan untuk meningkatkan perdagangan yang lancar di peringkat global.

Platform ini memudahkan dokumentasi berkaitan dengan urusniaga dengan memastikan penggunaan data yang boleh diguna semula dengan itu mengurangkan pertindihan data, membawa kepada tindakan keputusan lebih cepat, pelepasan penghantaran lebih pantas dan masa pemulihan pada setiap titik sentuhan utama, terutama bagi pengeksport dan pengimport.

Chong menambah bahawa SealNet bekerjasama dengan rakan strategik di Taiwan untuk melancarkan perkhidmatan lejer digital terbuka untuk menghantar dokumen sokongan digital ke Kastam Taiwan bagi mempercepatkan pelepasan kargo.

— BERNAMA

Oleh NURUL JANNAH KAMARUDDIN

CATEGORIES
TAGS
Share This