Sebarang penggabungan atau kerjasama GPS dan pembangkang perlu dibincang

Sebarang penggabungan atau kerjasama GPS dan pembangkang perlu dibincang

SIBU: Setiausaha Agung Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Dato Sri Alexander Nanta Linggi mempunyai kata-kata tegas tentang sebarang penggabungan atau kerjasama dicadangkan antara mana-mana parti komponen GPS dan pembangkang.

Beliau menyatakan cadangan sedemikian perlu dibincangkan dan mendapat kelulusan daripada pemimpin tertinggi GPS pada mulanya.

“Ini sangat penting supaya tidak menggugat semangat kesatuan, persefahaman dan kestabilan kuat kami dalam GPS. Kami ahli-ahli PBB melihat dengan kebimbangan besar sebarang usul penggabungan tidak dibincangkan dengan sewajarnya di peringkat GPS.

“Kami ingin mengingatkan semua parti komponen GPS mengenai langkah dan keputusan sedemikian boleh mengganggu kesatuan, persefahaman dan kestabilan agar dirujuk terlebih dahulu kepada saluran sewajarnya.

“Keputusan apapun hendaklah dibuat melalui perbincangan dan mesti mempunyai persetujuan PBB dan parti komponen lain,” katanya pada Konvensyen Khas PBB Zon Sibu di sini hari ini.

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg yang juga presiden PBB merasmikan majlis tersebut dan turut dihadiri wakil-wakil dari 23 bahagian dari Sibu, Sarikei, Kapit dan Mukah.

Nanta yang merupakan Ahli Parlimen Kapit menyatakan bahawa ahli-ahli parti komponen GPS perlu ikhlas dan setia kepada satu sama lain bagi memastikan kestabilan politik di Sarawak.

Beliau mengatakan kestabilan politik adalah kunci membolehkan Sarawak diperintah untuk mencapai apa yang ditetapkan dalam banyak cara.

“Jadi, adalah penting semua ahli komponen perlu setia, telus dan ikhlas. Kita tidak mahu sesiapa membuat kerjasama dengan pembangkang terutama tanpa berkonsultasi dengan pemimpin kita dalam GPS,” jelasnya.

Nanta menambah, perkara itu berlaku dan ahli-ahli parti tidak tahu bagaimana sepatutnya bertindak mengenainya.

“Tetapi saya percaya kebanyakan daripada kita berasa tidak selesa dengan langkah sedemikian oleh ahli-ahli komponen kita.

“Saya fikir isu ini belum mendapat jawapan. Saya fikir adalah bijak dan wajar bagi kita sedar ini adalah satu perkahwinan. Kita tidak boleh menipu pasangan kita,” katanya.

Pada 19 Ogos lalu, Presiden Parti Demokratik Progresif (PDP) Datuk Seri Tiong King Sing menumpukan penggabungan dicadangkan antara PDP dan Parti Sarawak Bersatu (PSB) untuk dilaksanakan pada Disember depan.

“Saya harap kedua-dua parti boleh bergabung pada Disember ini. Jika kita serius dan bekerja bersama demi rakyat…kita sebelum akhir tahun, bergabung.

“Kita boleh berkhidmat dengan lebih baik kepada rakyat Sarawak terutama Kerajaan Sarawak (di bawah pimpinan) Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg memberi sokongan penuh,” kata Tiong pada Majlis Makan Malam Bersatu PDP-PSB.

Turut hadir Timbalan Presiden PBB Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Timbalan Perdana Menteri dan Naib Presiden Kanan PBB Dato Sri Fadillah Yusof, Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Timbalan Premier dan Timbalan Presiden PBB Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, Naib Presiden Kanan PBB Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom, Ketua Wanita PBB Dato Sri Fatimah Abdullah, Ketua Pemuda PBB Miro Simuh, Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Buruh, Imigresen dan Pemantauan Projek) Datuk Gerawat Gala dan Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Datuk Dr Annuar Rapaee.

-Agensi

CATEGORIES
Share This