SLTA boleh terus anjur kejohanan tenis antarabangsa

SLTA boleh terus anjur kejohanan tenis antarabangsa

KUCHING,. Kementerian Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Sarawak mahu Persatuan Lawn Tenis Sarawak (SLTA) untuk meneruskan rancangan mereka menganjurkan tiga kejohanan antarabangsa, bermula Mac ini, biarpun semasa negara China dilanda wabak COVID-19 ketika ini.

Menterinya, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata SLTA boleh mengemukakan rayuan kepada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) bagi membenarkan kemasukan pemain dari China untuk bertanding pada kejohanan berkenaan.
“Mungkin JPBNS perlu melihat perkara ini, saya tidak boleh memutuskan tentang perkara ini. Ia perlu ada rayuan dan nama (pemain dari China) diberikan kepada kerajaan negeri supaya ada pengecualian kepada mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media bagi mempromosi Piala Ketua Menteri Sarawak ke-35, Piala Davis Remaja dan Piala Fed Remaja, pada Selasa.
Kejohanan Piala Ketua Menteri Sarawak bakal disertai 150 pemain tenis dari 37 negara, termasuk 11 pemain dari China dan akan berlangsung di Pusat Tenis SLTA di sini, dari 10 hingga 15 Mac depan.

Piala Davis Remaja pula dijadual diadakan dari 5 hingga 10 April, manakala Piala Fed Remaja dari 30 Mac hingga 4 April. Kedua-dua kejohanan itu dijangka disertai, antaranya pemain dari China.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This