Suspek dera kanak-kanak perempuan miliki 13 rekod jenayah

Suspek dera kanak-kanak perempuan miliki 13 rekod jenayah

KUALA LUMPUR ,. Lelaki tempatan yang disyaki mendera kanak-kanak perempuan berusia setahun 11 bulan di perumahan awam Desa Rejang, Setapak, di sini, memiliki 13 rekod jenayah lampau, kata Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain.

Beliau berkata rekod berkenaan melibatkan pelbagai kesalahan jenayah dan dadah serta satu rekod dikehendaki polis di Lanchang, Pahang.

“Ibu kanak-kanak itu merupakan seorang mualaf berumur 18 tahun dan telah menetap dengan suspek selama dua bulan.

“Sepanjang tempoh berkenaan, ibu kanak-kanak itu telah dikurung di dalam bilik berasingan dengan anaknya dan dikunci oleh suspek,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur semalam.

Mohd Shuhaily berkata kanak-kanak berkenaan agak aktif dan dikurung selepas dipukul akibat membuat bising.

“Hasil pemeriksaan, suspek gagal mengemukakan kad pengenalannya dan dia memiliki kad pengenalan orang lain.

“Ujian saringan air kencing juga mendapati suspek positifi dadah jenis Amphetamine dan Methamphetamine serta direman tujuh hari bermula semalam bagi membantu siasatan,” katanya.

Menurut Mohd Shuhaily motif kejadian sedang disiasat dan berdasarkan pengakuan awal, suspek menyatakan memukul kanak-kanak itu kerana selalu membuat bising.

Beliau berkata Bahagian Jenayah Seksual, Wanita dan Kanak-kanak (D11) IPK Kuala Lumpur telah membuka satu kertas siasatan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001, Peraturan 25(2) Akta Pendaftaran Negara 1959 serta Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Semalam, polis telah menahan lelaki berusia 31 tahun itu di sebuah pangsapuri di Taman Kepong Indah, di sini.

Berikutan itu, Polis Kuala Lumpur meminta orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkaitan kes berkenaan menghubungi Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2115 9999 atau mana-mana balai polis berhampiran.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This