Tarikh akhir kemuka borang tahun taksiran 2023 dilanjut hingga 15 Julai

Tarikh akhir kemuka borang tahun taksiran 2023 dilanjut hingga 15 Julai

PUTRAJAYA,. Tarikh akhir pengemukaan borang nyata tahun taksiran 2023 bagi pembayar cukai yang menjalankan perniagaan dilanjut hingga 15 Julai, demikian menurut Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Kenyataan LHDN pada Jumaat memaklumkan ia meliputi pembayar cukai kategori Individu Pemastautin yang menjalankan perniagaan, Perkongsian, Individu Pemastautin (pekerja berpengetahuan /berkepakaran /bukan warganegara memegang jawatan utama) dan Individu Bukan Pemastautin.

Menurut LHDN, pelanjutan turut melibatkan Individu Bukan Pemastautin (pekerja berpengetahuan), Pertubuhan dan Harta Pusaka.

“Borang nyata yang dikemukakan melalui e-Filing dalam tempoh tambahan masa selepas tarikh akhir pengemukaan borang nyata itu (30 Jun) dianggap sebagai telah diterima dalam tempoh yang ditetapkan.

“Tambahan masa yang diberikan juga terpakai untuk bayaran baki cukai di bawah subseksyen 103(1) Akta Cukai Pendapatan 1967 (ACP 1967) bagi borang nyata (kecuali Borang P) yang dikemukakan melalui e-Filing,” katanya.

Pembayar cukai disaran melaporkan pendapatan dengan mengemukakan e-Borang dan membuat pembayaran (sekiranya ada) dalam tempoh yang telah ditetapkan bagi mengelakkan sebarang penalti dan kenaikan cukai.

Menurut LHDN, pembayar cukai juga perlu mengisi maklumat diri dan perbankan yang tepat serta terkini bagi membantu kelancaran proses bayaran balik cukai (sekiranya ada).

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This