Tidak salah rumah tanpa tingkap dengan aspek keselamatan – Bomba

Tidak salah rumah tanpa tingkap dengan aspek keselamatan – Bomba

KANGAR,. Tiada kesalahan dari segi keselamatan bagi pembinaan rumah tanpa tingkap, selagi pemilik kediaman persendirian tahu mengendalikan sistem keselamatan kebakaran dan tidak menjalankan aktiviti berbahaya atau membuat stor penyimpanan gas di rumah, kata Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perlis, Ruhisya Haris.

Katanya, mengikut Undang-Undang Kecil Bangunan Seragam (UBBL) 1984, tidak memperuntukkan mana-mana klausa yang berkaitan pintu dan tingkap, rumah taman dan sebagainya.

“Bomba hanya melihat melalui plan yang dikemukakan pihak arkitek dan pihak pemaju dari segi “party wall” iaitu dinding antara dua rumah, serta kedudukan pili bomba dengan jarak 90 meter pada awal pembinaan bangunan perumahan itu.

“Jika ada perubahan pada bangunan selepas rumah diduduki, pemeriksaan lanjut adalah di bawah tanggungjawab pihak pemaju itu sendiri,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini pada Ahad.

Bernama sebelum ini melaporkan mengenai sebuah unik milik seorang kontraktor elektrik yang mengubah suai rumah miliknya dengan membuang kesemua tingkap rumahnya di Taman Koperasi dekat sini, selepas beberapa kali diceroboh pencuri pada 2017.

Rumah tersebut hanya mempunyai dua pintu iaitu pintu hadapan dan pintu belakang.

Ruhisya berkata beliau yakin, aspek keselamatan telah diambil kira pemilik rumah berkenaan namun jika terdapat unsur-unsur bahaya, pihaknya boleh mengeluarkan notis kepada pemilik rumah.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This