Tiga anggota polis antara ditahan disyaki kurung dan peras ugut lelaki warga asing

Tiga anggota polis antara ditahan disyaki kurung dan peras ugut lelaki warga asing

SHAH ALAM: Polis menahan tiga anggotanya pada Jumaat lepas kerana disyaki memeras ugut dan mengurung seorang lelaki warga asing. Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan berkata ketiga-tiga anggota berpangkat rendah berusia 28 hingga 34 tahun itu ditahan di pejabat operasi Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak pada pukul 9.30 malam.

“Pada hari yang sama juga polis turut menahan tiga orang awam berusia 30-an kerana dipercayai terlibat dalam perbuatan itu di sekitar Gombak dan sedang mengesan tiga lagi individu yang masih bebas,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata lelaki warga Bangladesh itu merupakan seorang pelajar di sebuah universiti awam berusia 20 tahun dan pada Rabu lepas telah menghubungi bapa saudaranya meminta untuk diselamatkan dengan membawa sejumlah wang dan melarangnya untuk membuat laporan polis.

Hussein berkata siasatan dijalankan di bawah Seksyen 385 Kanun Keseksaan kerana melakukan peras ugut dan Seksyen 342 Kanun Keseksaan kerana melakukan kurungan salah.
“Semua yang ditahan direman selama dua hari dan telah dibebaskan dengan jaminan polis dan polis memberi jaminan akan menjalankan siasatan secara telus tanpa melindungi mana-mana pihak,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )