19 individu ditahan dipercayai terbabit sindiket pelaburan palsu

19 individu ditahan dipercayai terbabit sindiket pelaburan palsu

JOHOR BAHRU,. Polis menahan 19 individu dipercayai terbabit dengan sindiket pelaburan palsu menerusi tiga serbuan berasingan di sekitar bandar raya ini, Khamis lepas.

Ketua Polis Johor CP M Kumar berkata mereka terdiri daripada lapan lelaki dan tujuh wanita tempatan serta empat lelaki warga asing berusia antara 16 hingga 38 tahun.

“Siasatan mendapati sindiket yang beroperasi sejak Februari lepas ini menjadikan tiga kediaman sewa berpagar dan berpengawal sebagai pusat panggilan dengan menawarkan gaji RM2,500 sebulan kepada ahli yang menjadi ejen panggilan, manakala penyelia dibayar hingga RM7,000 sebulan.

“Sindiket turut menyediakan skrip perbualan mengikut kesesuaian, termasuk ayat-ayat manis seolah-olah pemanggil dan mangsa menjalinkan hubungan cinta sebelum meminta mangsa membuat pelaburan dengan menjanjikan pulangan lumayan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di sini hari ini.

Beliau berkata seorang daripada mereka bertindak sebagai penyelia manakala bakinya adalah ejen panggilan, dengan sindiket menyasarkan mangsa tempatan dan antarabangsa melalui pelbagai platform media sosial antaranya Telegram, TikTok dan WeChat.

“Terlebih dahulu, pemanggil akan berkenalan dengan mangsa, seolah-olah mengambil berat terhadap kesejahteraan mangsa sebelum meminta mangsa membuat pelaburan.

“Apabila mangsa bersetuju, mereka akan diperkenalkan kepada individu lain yang menyamar sebagai pakar kewangan dan pelaburan,” katanya.

Kumar berkata pihaknya turut merampas 73 telefon bimbit, 40 keping simkad, 16 helai kertas skrip perbualan, sebuah kenderaan, satu unit modem serta serangkai anak kunci.

Kesemua individu itu, katanya direman sejak Jumaat lepas bagi siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan Seksyen 6(1)(C) Akta Imigresen 1959/63.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This