AFF: Proses pembangunan tidak sistematik punca kegagalan – Teong Kim

AFF: Proses pembangunan tidak sistematik punca kegagalan – Teong Kim

KUALA LUMPUR,. Bekas Pengarah Akademi Mokhtar Dahari (AMD) Lim Teong Kim mempertahankan prestasi mengecewakan barisan pemain muda negara pada kempen Kejuaraan Bawah 23 Tahun (B-23) Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) 2022 di Phnom Penh, Kemboja.

Teong Kim yang juga bekas Pengarah Teknikal Program Pembangunan Bola Sepak Negara (PPBN) mendakwa kegagalan skuad bimbingan Ketua Jurulatih Brad Maloney bermain dengan baik adalah impak daripada proses pembangunan bola sepak belia di negara yang tidak sistematik.

“Pembangunan seseorang pemain mesti melalui proses yang sistematik dan ini tidak ada di Malaysia. Situasi bola sepak kita tidak memberi pemain-pemain remaja untuk maju, jadi kita tidak boleh menyalahkan mereka.

“Saya sudah banyak kali berkata jika FAM (Persatuan Bolasepak Malaysia) dan MFL (Liga Bolasepak Malaysia) tidak melaksanakan tanggungjawab mereka untuk mengadakan liga-liga remaja, jangan harap bola sepak Malaysia akan maju,” katanya dalam hantaran di Instagram miliknya, pada Selasa.

Menurut Teong Kim, FAM dan MFL adalah entiti yang seharusnya menyediakan serta melengkapkan segala landasan untuk pembangunan bola sepak di negara.

Pada masa sama, bekas pengendali skuad remaja Bayern Munich selama 12 tahun itu berkata antara perubahan yang perlu dilakukan adalah mewujudkan lebih banyak liga di peringkat remaja, mengehadkan tiga pemain import bagi setiap pasukan Liga Super dan Liga Premier.

Selain itu katanya kebenaran untuk pasukan ‘feeder’ menurunkan pemain import dalam saingan Liga Premier juga perlu ditarik.

Malaysia menamatkan kempen Kejuaraan B-23 AFF 2022 dengan pencapaian memalukan selepas tersingkir seawal peringkat kumpulan susulan kekalahan 0-2 kepada Laos pada aksi terakhir Kumpulan B di Stadium Morodok Techo, pada Isnin.

Ia adalah kemenangan kedua Laos ke atas Malaysia pada saingan kumpulan selepas turut mengutip tiga mata dengan kejayaan 2-1 pada aksi pembukaan yang berlangsung di Stadium Prince, Jumaat lepas.

Sebagai rekod, saingan Kumpulan B hanya melibatkan Malaysia dan Laos, selepas Myanmar dan Indonesia menarik diri daripada kejohanan berikutan penularan COVID-19 dalam pasukan sekali gus menyaksikan Laos muncul juara kumpulan dan layak ke pusingan separuh akhir.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This