COVID-19: Indonesia lanjut darurat hingga Ahad, harap dapat buka aktiviti sosio-ekonomi Isnin depan

COVID-19: Indonesia lanjut darurat hingga Ahad, harap dapat buka aktiviti sosio-ekonomi Isnin depan

JAKARTA,. Indonesia melanjutkan lagi Pemberlakuan Pembatasan Kegiatan Masyarakat Darurat (PPKM Darurat) sehingga Ahad ini, berikutan kes positif baharu COVID-19 masih melepasi angka 35,000 kes sehari.

Presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi) dalam siaran menerusi Youtube rasmi Sekretariat Presiden pada Rabu berkata pemerintah Indonesia memperuntukan bantuan sebanyak Rp55.21 Trillion kepada masyarakat yang terkesan teruk akibat PPKM Darurat.

Bantuan itu dalam bentuk wang tunai, bantuan sembako (barangan keperluan asas), bantuan kuota internet dan subsidi penggunaan elektrik serta bantuan intensif sebanyak Rp1.2 juta kepada pengusaha dan peniaga kecil.

Menurut data yang disiarkan di laman twitter rasmi Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia @BNPB_Indonesia setakat semalam, Indonesia mencatatkan lebih 2.9 juta kes positif dengan 550,192 pesakit aktif (sedang menerima rawatan).

Jumlah kematian harian akibat virus itu terus melepasi angka seribu sehari, dengan jumlah keseluruhan kematian kini meningkat kepada 76,200 orang.

Jokowi berkata pemerintah bercadang untuk membenarkan kembali aktiviti sosio ekonomi secara berperingkat-peringkat bermula Isnin depan bergantung kepada situasi semasa.

PPKM Darurat dikuatkuasakan sejak 3 Julai lepas sehingga 20 Julai dan disambung lagi sehingga Ahad ini, dengan pelaksanaan ketat protokol kesihatan.

Antaranya penutupan pusat-pusat membeli belah, penerapan 100 peratus bekerja dari rumah bagi sektor kurang penting, penutupan rumah-rumah ibadat, pembelajaran dari rumah sepenuhnya, larangan makan di restoren, kedai makan atau warung dan tempat-tempat atau pusat pelancongan dan rekreasi ditutup, selain larangan merentas provinsi.

Bermula Isnin ini, pemerintah Indonesia bercadang untuk membenarkan pasar-pasar tradisional yang menjual barangan keperluan asas beroperasi sehingga pukul 8 malam dengan kawalan kapasiti pengunjung sebanyak 50 peratus.

Penjual barangan di kaki lima atau pinggir jalan, kedai gunting dan salon rambut, kedai cucian pakaian, bengkel kenderaan, dan pengusaha kecil dibenarkan beroperasi sehingga jam 9 malam.

Restoran dan kedai makan dibenarkan beroperasi sehingga jam 9 malam dan orang ramai hanya dibenarkan berada di tempat itu selama 30 minit sahaja.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This