Dua tentera terbunuh dalam serangan pelampau di utara Benin

Dua tentera terbunuh dalam serangan pelampau di utara Benin

COTONOU: Dua anggota tentera terbunuh kelmarin apabila kumpulan pelampau menyerang sebuah pos tentera di utara Benin berhampiran sempadan dengan Burkina Faso, kata sumber tentera. Benin bersempadan dengan tiga negara yang bergelut dengan keganasan pelampau yang telah merebak ke wilayah Sahel dan mencetuskan permintaan untuk lebih banyak kerjasama dalam menghentikan perluasannya ke selatan negara Teluk Guinea.

“Kami telah kehilangan anggota kami,” kata seorang pegawai tentera Benin selepas pos Porga dalam wilayah Atacora diserang pada awal pagi kelmarin. “Kami turut mempunyai beberapa anggota tentera yang tercedera.”

Sumber kedua yang rapat dengan ketua kakitangan tentera mempersalahkan serangan terhadap kumpulan pelampau dan mengesahkan bilangan dua anggota tentera terbunuh dan juga seorang penyerang. Pihak tentera Benin tidak memberikan komen secara rasmi mengenai serangan itu.

Negara pantai kecil itu merupakan sebuah kawasan selamat sebelum ini di sebuah wilayah yang berdepan dengan keganasan pelampau yang merebak dari negara jiran Nigeria dan Mali. Hanya satu serangan pelampau telah disahkan secara rasmi di Benin.

Dua pelancong Perancis telah diculik pada 2019 dan pemandu pelancong mereka dibunuh di taman terpencil Pendjari di sempadan dengan Burkina Faso. Mereka diselamatkan tidak lama kemudian oleh pasukan tentera khas Perancis di utara Burkina Faso.

Namun beberapa kumpulan pelampau yang beroperasi di kawasan sempadan dari utara Benin di Niger dan Burkina Faso, termasuk militan yang terikat dengan cabang Daesh (IS) di Afrika. Satu laporan keselamatan Belanda pada awal tahun ini memberikan amaran bahawa kumpulan pelampau akan mencetuskan konflik perkauman di bahagian utara Benin bagi memperluaskan pengaruh mereka.

Benin, seperti mana bahagian lain di Sahel, telah berdepan dengan ketegangan yang meningkat antara peladang dan penggembala nomad yang berebutkan sumber, tanah dan air. Wilayah sempadan utara di Benin telah menjadi kubu bagi kumpulan yang terlibat dengan penyeludupan, yang dipercayai menjalin hubungan tidak rasmi dengan pelampau.

Pada tahun lepas, seorang anggota polis Benin terkorban apabila lelaki bersenjata menyerang sebuah pos polis di utara negara, kali pertama pasukan keselamatan Benin di kawasan sempadan telah disasarkan.

Pegawai Benin menolak kaitannya dengan pelampau, namun insiden tersebut menambahkan lagi kebimbangan mengenai limpahan keganasan dari Sahel.

— Agensi

CATEGORIES
Share This